לפני כמה ימים ראיתי את הסרט המצוין Eddie the Eagle
אדוארדס נולד בצ’לטנהאם שבבריטניה, אביו היה טייח ואמו פועלת במפעל דלתות. הוא היה נער הרפתקן ובמשך שלוש שנים הייתה רגלו שרויה בגבס כתוצאה מפציעות ברגלו. בגיל 13 נחשף לגלישת סקי בעת טיול באיטליה והחל להתאמן בגלישה במורד. היה חבר בנבחרת בריטניה אך לא נכלל בסגל לאולימפיאדת סרייבו (1984). …..בשל קשיי תקציב החליט לעבור הסבה לקפיצות סקי, מקצוע בו לא היו מתחרים בריטים נוספים. אדוארדס היה קצר ראייה והרכיב משקפיים עבים שהתמלאו תדירות אדים מתחת למשקפי הסקי, כמו כן היה כבד באופן משמעותי ביחס למקובל בענף. הישגיו היו נמוכים מאד ביחס לשאר המתחרים, והוא היה מושא ללעג וכעס מצד פרשנים וחלק ממתחריו שטענו כי הוא מבזה את הענף, מאידך הוא זכה לאהדת הקהל. ב-1987 ייצג את בריטניה באליפות העולם בקפיצות סקי שהתקיימה באוברסטדורף שבמערב גרמניה וסיים במקום האחרון.
בהיעדר תחרות, הוא זכה להיכלל בסגל משלחת בריטניה לאולימפיאדת קלגרי (1988). סגנונו המרושל וסיפורו האישי הפכו אותו למוקד התעניינות של האוהדים והתקשורת במשחקים האולימפיים, הוא זכה לכינוי “אדי הנשר”. בכפר האולימפי לטקס סיום המשחקים, במהלכו זכה להכרה בנאומו של נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, חואן אנטוניו סמראנש שציין: “במשחקים אלו חלק מהמתחרים זכו בזהב, חלק שברו שיאים וחלק נסק כמו נשר”. לאחר האולימפיאדה השתתף בפרסומות ובאירועים שונים, השתתף בתוכניות מציאות והקליט מספר שירי פופ בפינית. הוא הרוויח מאות אלפי לירות שטרלינג אך איבד את כל כספו כתוצאה מהתנהלות רשלנית והוכרז כפושט רגל.
בעקבות הישגיו הנמוכים בקלגרי, החליט הוועד האולימפי הבינלאומי לקבוע קריטריון מינימום להשתתפות בתחרויות לפיו על הספורטאי להיות באחוזון ה-70 ומעלה מבין המתחרים הבינלאומיים או בין ה-50 המובילים בענף. קריטריון שזכה לכינוי “חוק אדי הנשר”. אדוארדס נכשל בניסיונותיו להשיג את הקריטריון לאולימפיאדת אלברוויל (1992), לאולימפיאדת לילהאמר (1994), ולאולימפיאדת נאגנו (1998). מתוך ויקפדיה > הלינק המלא כאן
ב-2016 יצא לאקרנים סרט הקולנוע “Eddie the Eagle” אודות אדוארדס, בסרט בבימויו של דקסטר פלטשר מגלם טארון אגרטון את דמותו של אדי הנשר ויו ג’קמן מגלם את מאמנו.
הסרט אינו מתיימר להיות אותנטי למציאות (“לא עשינו סרט דוקומנטרי”) אך הוא קרוב לאמת. הסרט מביא את סיפורו של אדי בצורה הרבה יותר חיובית משלילית. מעלה את השאלה או הסוגיה הבנאלית (אך חשובה מאוד) : מה חשוב יותר – הניצחון בתחרות, או ההשתתפות בה ?
לשאלה זו אני מניח שתקבלו תשובות שונות מאנשים שונים. ככל שתשאלו ספורטאים חובבים או ספורטאים שרחוקים מספורט מקצועני, תקבלו כנראה תשובה שההשתתפות חשובה מהניצחון ולהפך (מפי קבוצת אנשים שהרקע שלהם מקצועני או מקצועי בענף). ומה ה @#$%^& קשר לספורט הישראלי ואולימפיאדת ריאו ? אולי בעיקר בהקשר של מאמנו של אדוארדס Bronson Peary אותו משחק יו ג’קמן (בנות, הוא פשוט הורס) (במציאות לאדי לא היה מאמן אחד דומיננטי). מאמנו בסרט – ספורטאי כשרוני בעברו נזרק מנבחרת ארצות הברית עקב חוסר משמעת למרות שהיה בין טובי הקופצים בעולם. בסרט (הסרט ולא המציאות), לאחר שאדי עבר את כל המכשולים והשיג את הקריטריון לאולימפיאדת קלגרי, התעקש מאמנו לוותר על הנסיעה לשם ולהמשיך להתאמן לקראת האולימפיאדה הבאה – “מכיוון שיהפכו אותך לליצן”.Don’t Sell yourself short.
לאחרונה קראתי ששלחו מספר גדול של רצי מרתון ישראלים לריאו, בעיקר מכיוון שהקריטריון הבינלאומי היה כ”כ נמוך ואפשר זאת. האם שליחת מספר גדול של ספורטאים, כמו במקרה זה, מקדמת מבחינה מקצועית את ריצת המרתון בישראל, או את האתלטיקה ? לא. יהיו שיתווכחו איתי כנראה, רק שאני מניח שהרקע ונקודת המבט שלהם תהיה יותר “שיווקית-ניהולית” ופחות מקצועית. (פרסום לענף, גיוס כספים נוספים ועוד).
שורה תחתונה – כמובן שצריך למצוא את האיזון הנכון בין השניים > בין הניצחון בתחרות, להשתתפות בה ?
וכמובן לעולם Don’t Sell yourself short – אימנתי הרבה ספורטאים וספורטאיות, ספורטאים עם לא הרבה כשרון שהגיעו להישגים נאים (ברמת מסטרס) ומצד שני, גם ספורטאים עם טונה של כשרון – כמו Bronson Peary (מאמנו של אדוארדס בסרט) שהרבה פעמים אינם מצליחים לעמוד בעומס (בניגוד לאדורדס) ומסרבים לעבוד קשה כדי להשיג את מלוא הפוטנציאל שלהם. את מי יותר מאתגר לאמן ? אני מניח שאת הסוג השני. אבל ככל שצוברים ניסיון עם השנים, יודעים לזהות, במי שווה להשקיע ובמי לא (תמיד אגב, כמו בסרט – גם טועים).
אחלה סרט – מומלץ בחום.
– למתעניינים – סרטון אודות הסרט בו מראיינים את הגיבור במציאות וההבדל בין סיפור המציאות לסרט – כאן
ואגב אימוני POWERWATTS ואולימפיאדת החורף. שני אלופים אולימפיים שאני מכיר באופן אישי, מתאמנים על אופני הPOWERWATTS כדי לבנות את הכושר שלהם לקראת המשחקים לקראת ובמהלך כל העונה. אז גם אם אתם מגיעים מענף שאיננו אופניים או טריאתלון, אתם מוזמנים בהחלט לנסות – צרו קשר או השאירו פרטים שלכם.