הדברים החשובים ביותר הם אלו הסמויים מן העין – על זן ואמנות
PowerTraining
מאת אילת ניר – 2013
לפני כחודשיים, ברכיבת שבת, סיפר לי רוכב ותיק שלאחרונה החל להתאמן אצל מאמן מוכר וידוע בצפון באמצעות שיטת הוואטים ולהפתעתו, השיפור שחל אצלו היה דרמטי – במקום לשרוף שעות על האוכף ולרכב בקושי אחרי הפלטון, החל לערוך אימונים עצימים וקצרים ועד מהרה התחזק פלאים ועבר לקדמת הדבוקה.
למי שהתנסה, כמוני באימונים מבוססי וואטים, הסיפור נשמע ברור מאליו. אל שיטת האימון במרכזPowerTraining הגעתי לפני שנתיים, אחרי שעשיתי את המעבר מרוכבת לצורך טיול והנאה לרכיבה המשלבת גם תחרויות. ואת ההכרות הזו ערכתי, למרבה האבסורד, דווקא במעבדה של אלעד פלטין בגינתון. מהטבע שבחוץ אל מול מסך הפלזמה שבפנים. ועוד נהניתי מזה.
סדרת האימונים העצימים סייעה לי לשפר את מיומנות הרכיבה שלי, שיפרה את כושרי הגופני והעניקה לי תובנות לגבי הרכיבה ולמידה אודות עקרונות אימון שעד אותו יום לא הכרתי חלקן הובן לי רק אחרי פרק זמן ממושך. הבחירה באמנות הזן לתיאור השיטה אינה מקרית: הניסיון שלי מראה שהשיפור מגיע רק אחרי הבנת המהות, שיפור היעילות והטמעת עקרונות היסוד.
עקרון ראשון: עקרון האיזון
The cost of success will be too high if you choose not to lead a balanced life.
Linda Stryker
אימוני טריינר ניתנים היום במרכזים רבים וניתן גם לעורכם בבית, מול מסך הטלוויזיה. אלעד מתעקש ובצדק מסוים יש לומר, שאימוני PowerTraining הם דבר חריג בנוף אימון ה INDOOR הישראלי וגם בעולם כולו. האימונים בPowerTraining מיועדים למי שרוצה להיעזר במאמן צמוד, מכשור מדויק ברמה הגבוהה ביותר שיש המאפשר משוב חד ואמיתי על כל שינוי וסטייה וכלי תכנות וחומרה המאפשרים לבחון את יעילות הדיווש, הרבה מעבר לתפוקת הכוח הנוצרת. וכמובן– תוכניות האימון הייחודיות של PowerTraining
הדגש המרכזי באימוני PowerTraining הוא לאו דווקא בתפוקת הכוח הנוצר בלחיצה על הדוושות, אלא ביעילות הדיווש, שיפור הטכניקה בדיוושים השונים (ספרינט, עמידה, ישיבה) וכמובן, דיווש מאוזן בין הרגלים עם שיפור היעילות גם בסל”ד הנמוך וגם בסל”ד הגבוה.
אלעד שב ומדגיש כי עקרון האיזון כולל גם את המעטפת הכוללת, מעבר לאימון עצמו: איזון באורח החיים (שינה, תזונה, לחצים), איזון בפיתוח הכושר הגופני בכלל (התמקדות לא רק בדיווש אלא גם בפיתוח פלג הגוף העליון ובשרירי הליבה, עבודה על גמישות) ואיזון בהשקעה ובהוצאה הכספית. בסופו של יום, אופני הקצה וציוד העל לא יניעו את עצמם אל קו הסיום.
האיזון בין חלקי הגוף השונים (צד ימין מול צד שמאל, פלג גוף עליון מול תחתון) ובין הפעילות הגופנית לפעילויות האחרות שלנו, הוא מהותי וחשוב לפעילות עצימה באימונים קצרים יותר, יתרון מהותי עבור ספורטאי המסטרס, שעבורם הזמן הוא משאב נדיר ויקר.
עקרון שני: חכמת התנועה הנכונה
כשם שלא הספורטאי שמגיע לדופק גבוה יותר (או שסף חומצת החלב שלו גבוהה יותר) ינצח, כך גם לגבי הוואטים: היחס של וואט לקילו הוא יחס חשוב מאוד, אבל לא הוא זה שינצח תחרויות או יגרום לנו ליהנות יותר ברכיבות.
כי את הכוח, מדגיש אלעד, צריך לדעת לנצל ביעילות. השליטה בקצב הרכיבה, חלוקת הכוח, שימוש בסל”ד הנכון, העברת הילוכים מתאימה ועבודת גוף הולמת, הם אלו שיסייעו לרוכבים להפיק את המרב מכל לחיצה על הפדל.
עקרון שלישי: הדרך
All know the Way, but few actually walk it. Bodhidharma.
כולנו רוצים להגיע אל המטרה: לרכב מהר יותר, לטפס טוב יותר, לעבור בקלות אתגרים כדוגמת רכיבות הגראן-פונדו והאפיק למיניהן ובעיקר – ליהנות יותר מהרכיבה. כדי להגיע למקומות האלו צריך לעבוד. ציינתי קודם שהאימונים מהנים – הנאה זו נובעת מכך שבאימון עצמו מגיעים לתחומי מאמץ גבוהים, גם אם לזמן קצר. ואחרי שמגיעים, מגיעים אליהם שוב, עוד הפעם ושוב. ואז גם מרימים את הרף ועוברים אותם (כשמבינים את העקרונות ומיישמים אותם כהלכה)
הוואטים לא משקרים: הם מראים לנו בדיוק כמה אנחנו שווים בכל יום, כאשר מעבר לתפוקת העבודה אפשר לראות את יעילות הרכיבה, המתבטאת במרחק (הווירטואלי) שעבר.
האימונים במעבדה מתאימים לכל אחד ?
בהחלט, הם מתאימים לכולם, חובבן, מתחיל או מקצועןאבל לא למי שחושש מהתמודדות עם האמת ועם תנאי הדרך, מי שמבין שהקשיים הפיזיים והמנטאלים הם תנאי הכרחי להגעה למטרה, ישפר את היכולת האירובית והאנאירובית שלו, ישפר את יעילות הרכיבה, ישיג שיפור ניכר בזמן קצר יותר וישפר את פרקי הזמן להתאוששות.
ועקרון אחרון: להשתלב בסביבה
לדברי אלעד, מרכז PowerTraining פתוח לכולם. השיטה האישית, במסגרת הקבוצתית מאפשרת לרוכב מתחיל להתאמן ביחד עם רוכב עלית, תוך כדי ששניהם מתקדמים ומשתפרים, כל אחד לפי המטרות והצרכים שלו. כדי להתאמן במעבדה אין צורך לעבור לקבוצת “מומנטום”. אפשר להמשיך להתאמן במסגרת האימונים הקבוצתית או האישית ולהתאמן לתחרות, למרתון או לאיש ברזל, על ידי החלפת אחד האימונים השבועיים באימון במעבדה.
את הסיכום, אביא בציטוט של אדמונד הילרי, מטפס האוורסט:
“You don’t have to be a fantastic hero to do certain things — to compete. You can be just an ordinary chap, sufficiently motivated to reach challenging goals”