הישגים של ספורטאי/ית מעולה. מהו היחס ? פיזיולוגיה / פסיכולוגיה ?

(פורסם : אוקטובר 2023, אלעד פלטין)

: 90% פיזיולוגי 10% פסיכולוגי.

אבל ה 10% האלה שווים 200%. זוכר את המילים האלה היטב וההסבר הנוסף לא היה כל כך נחוץ. (פאולו סלדנהה)

*(DISCLAIMER – זה לא אקדמייה (זה הרבה יותר) אז הטיעונים כאן, אולי לא הכי ברורים. ספורטאי עלית לדוגמה, או ספורטאים ברמה גבוהה ייתכן ויבינו את הדברים טוב יותר (סליחה מראש)

ל Top עולמי אי אפשר להגיע “בלי ראש” או עם “ראש מנטלי חלש” כי בכל תחרות או אינטרוול קשה. הסיכוי להיכשל גבוה מידי ).חריגים – במקרים נדירים שהפיזי הוא ברמה של אלוף עולם)

מה הכוונה?

כולנו בני אדם. כולנו מושפעים “ממצבים מנטאלים” שאינם קשורים או קשורים למאמץ הנוכחי שמתקיים (תחרות או אימון קשה). לדוגמה :

שני ספורטאים בעלי cp/kg זהה מטפסים ב100% בעלייה. שניהם הגיעו לאימון/תחרות לאחר בעיה מנטלית זהה (ריב, עומס בעבודה, חוסר שקט) הספורטאי שההשפעה המנטאלית גבוהה מ 10% יישבר קודם. (הגיוני – לא ?)

אז למה לא אלופים 5% מנטלי? (שאלה טובה. כי זה ממש לא משנה 5% או 10%. זה עניין של “העברת רעיון”) כולנו בני אדם שמושפעים ממצב מנטלי. לדעתי בקרב ספורטאי מעולה זה לא יעלה על 10%. כי אם כך. הסבירות לשבירה ללא קשר לחוסן פיזי. גבוהה מדי. בצורה זאת, הספורטאי לא יציב מספיק. אנחנו מדברים על Top.

ומה אנחנו אזובי הקיר צריכים ללמוד ?

  1. תפסיקו לתרץ עייפות, או כישלונות בבעיות מנטלית. במידה ולא ישנת ערב קודם. או עשית אימון ריצה ארוך. ההשפעה על האימון למחרת קריטית. והיא השפעה פיזיולוגית = עייפות. לא חשוב כמה את/ה חזק/ה. ויחד עם זאת אין מה לומר על מישהו שלא ישן + נכשל = הוא חלש בראש. לא. הוא פשוט לא ישן.
  2. בהמשך ל1 . זה לא אומר שאי אפשר לעשות שני אימונים קשים. יום אחרי יום (עדיף לא זהים = אפקט שונה, אך לא בהכרח). ובמידה וקשה מדי האימון השני ומגיעים כישלונות. אז מורידים ב 5-10% בהתאמה וממשיכים באימון ב cp100 “החדש” לאותו יום ואימון. לא קרה כלום. פשוט יש לנו “ירוק חדש”. כמובן , עדיף שזה יקרה כמה שפחות (יציבות ויעילות).
  3. הקטע המסובך : מצבים מנטאליים משפיעים על מצבים פיזיולוגים והפוך = בהחלט. ריב…עצב….כעס, כל אלה יכולים לגרום למחסור בשינה טובה…באכילה לא בריאה. פסיכולוגי משפיע על פיזיולוגי. שינה רעה = התאוששות רעה = אימון רע יום למחרת (או אימון קשה מאוד, או קשה מדי שיגביר עייפות שלא תוכננה). שבוע שלא ישנת טוב….סדרה של אימונים לא טובה. או שבוע של עייפות גדולה ללא הצורך.
  4. “לימדנו אותם על האופניים להיות רוצחים. ושנייה אחרי שירדו מהאופניים, להיות בני אדם”. – המנטרה שלנו בקבוצת הרכיבה מומנטום (נערים/נוער/בוגרים).

גם כשאתם עולים על האופניים לאימון או תחרות. תהיו רובוטים = רוצחים. כלפי המאמץ (מבלי לאבד שליטה). לא לוותר בשום אופן אלא אם כן…נכשלים פיזיולוגית…(יותר מפעם אחת ופעמיים). ואז מורידים ואטים וממשיכים הלאה…לא קרה כלום. ולא לשכוח, כאשר יורדים מהאופניים בסיום האימון, תהיו בני אדם. רגישים וממש לא ‘רוצחים’ (אלה שיורדים מהאופניים וממשיכים “להיות רוצחים” כנראה שלא נתנו הכול באימון ויש להם כוח נוסף לריב….)

  1. פסיכולוגי שהופך ל 200% כאשר נשברים. ה 10% פסיכולוגי…..הופכים ל 200% כי הקריסה היא טוטאלית. זה גם שם את הכבוד הראוי לפסיכולוגי. זה ממש לא זלזול. ההיפך.
  2. אחד הפערים הגדולים ביותר בהבנה של חוסן מנטאלי בקרב ספורטאי מסטרס חובבים, היא

ההבנה של להיות ספורטאי. מסגרת חיים של ספורטאי מאוד קשוחה, ללא קשר לאימונים.

שינה, מנוחה, תזונה בריאה ונכונה. כאשר קיים פער בין מה שאנחנו תופסים עצמינו (חובבים שעושים ספורט) לעומת ספורטאי מקצועי,

או אפילו ספורטאי רציני, ייתכן ותירוצים “הוא חלש בראש” יכולים לשמש כ “תירוץ” לגיטימי. יחד עם זאת, לטעמי.אחד הקשיים הגדולים ביותר בהבנתו של ספורטאי חובב (מסטרס), גם אם הוא מתאמן מספר שעות כמו מקצוען,

הפערים עדיין אדירים והיכן בעיקר ? במספר הכשלונות הרב שחווה ספורטאי מקצוען, לעומת ספורטאי חובב.

IMG_6299

  1. לסיכום – במידה ומעוניינים “לחזק” את החוסן המנטאלי שלכם, תנסו להתעסק בדבר אחד : מסגרת חיים וספורט מאוזנת, בריאה וקבועה:

  • מסגרת קבועה באימונים.
  • מסגרת קבועה בתזונה.
  • מסגרת קבועה בשינה והתאוששות.
  • מסגרת מאוזנת ובריאה, בין המשפחה, עבודה, ספורט, חיי חברה, תחביבים אחרים ועוד

ככל שתצליחו לשמור על מסגרת שעות ופעילות קבועה, ככל שהמסגרת הספורטיבית תיהיה קבועה וברורה ומשולבת בהרמוניה בחייכם בכלל, ככה היא תיהיה גם מוצלחת יותר.

 

למאמרים נוספים בתחום הפסיכולוגיה – הקישו כאן

להרשם לשני אימוני POWERWATTS – הקישו כאן