No Pain No Gain – יותר חזק… זה לא בהכרח מהיר יותר

DON’T BE A DON’TER, DO BE A DOER

fisheye

ראשית, כמה ציטוטים מהביקורת המצוינת של דורון פישלר מהאתר  FishEye אודות הסרט No Pain No Gain

‏”רווח וכאב” הוא יצירת המופת של מייקל ביי. זה לא רק הסרט הכי טוב שהוא עשה – ייתכן שזה ‏הסרט הטוב היחיד שהוא מסוגל לעשות.‏

‏”רווח וכאב” נראה בדיוק ככה: פטריוטיות ואמריקה וישבנים בהילוך איטי.

פטריוטים ‏אידיוטים, ילדים מגודלים שחושבים שהחיים הם סרט אקשן ושואפים לחיות בסרט פורנו.

הסרט מבוסס על סיפורו האמיתי לחלוטין של דניאל לוגו (מארק וואלברג), מאמן כושר במיאמי, ‏בעל נפח שרירים מרשים ונפח מח מרשים פחות, שחולם על יותר. החלום האמריקאי.

לרישום לשני אימוני ניסיון באחד ממרכזי POWERWATTS  – נא להקיש כאן

הם מייצגים את החברה האמריקאית שבה עקרונות כמו “תאמין ‏בעצמך ‏ותצליח!” מפומפמים בכזאת אינטנסיביות שהם קוברים מתחתם עקרונות אחרים, גם הם ‏חשובים למדי, כמו “לא תרצח”. אלא מה, הם חמודים בטמטום שלהם.
לביקורת המלאה של הסרט – ניתן לקרוא כאן באתר – Fish Eye

ורגע לפני שאתם צופים בטריילר…קראו בבקשה את ההמשך…

Daniel Lugo

וכפי שאני רואה את הסרט בתחום האימון הספורטיבי . ישנם לא מעט מאמנים המבססים את מעמדם כמאמני קוצ’רים ושיטות האימון שלהם מתבססות על הרבה (או יותר מדי) עקרונות פסיכולוגים ובדר”כ עקרונות פסיכולוגים רדודים…

“אתה פשוט צריך יותר להאמין בעצמך, זה הכול…זה הכול בראש שלך….אתה חזק בראש….מה שהחזיק אותך במרוץ זה בעיקר הראש שלך – כל הכבוד – תותח (הבחור זחל בשארית כוחותיו האחרונים לקו הסיום ופצע את עצמו)…נפצעת ? לא נורא, זה סימן שאתה עובד חזק ולא מוותר לעצמך…כואבת לך הברך ? לא נורא זה אימון עליות, ככה זה אין מה לעשות…אם זה לא כואב, זה היה סימן שאתה לא מתאמץ… (הבחור רוכב כבר 5 חודשים על מידת אופניים קטנה ב 2 מידות) –  “אתה  ת ו ת ח !!!”

responsible

אגב, כאשר רמת הקבוצה נמוכה, או לייתר דיוק : כאשר רמת השאיפה להתקדם נמוכה יחסית, אכן עקרונות קואצ’ינג יכולים אף להועיל במידה מסוימת, (* רמה נמוכה בהקשר של רמת אימון נמוכה ולא בהכרח לרמת הקבוצה מבחינה הישגית או מהירות הריצה או מהירות הרכיבה). חשוב לזכור שבדר”כ השיפור בכושר הגופני הכללי (גם בקבוצות אלו) לא יקרה משיפור ברמה המנטלית (המסטרס או עלית) אלא יתקיים כמוצר נלווה לשיפור בכושר הגופני הפיזיולוגי,  (וכן…אסור לשכוח לכתוב כאן – כולנו שונים, יש כאלה שעידוד  של “אתה תותח” יכולים באמת ובתמים לקדם ואינני כותב זאת בציניות, רק השיפור יהיה קטן ולא כ”כ משמעותי מבחינת מיצוי הפוטנציאל של כל אחד מאיתנו).

ומה הקשר כעת לסרט ? (תיכף ומיד…סבלנות)

“…הם מייצגים את החברה האמריקאית שבה עקרונות כמו “תאמין ‏בעצמך ‏ותצליח!” מפומפמים בכזאת אינטנסיביות שהם קוברים מתחתם עקרונות אחרים, גם הם ‏חשובים למדי, כמו “לא תרצח”. אלא מה, הם חמודים בטמטום שלהם.” (פישלר)

בסרט מנסה מייקל ביי להראות (בצורה די מוצלחת) כיצד חבורת שרירנים חזקה (ורפיי שכל) מענים בצורה סדיסטית איש עסקים מצליח (אבל לוזר מבחינת כושר גופני) במטרה פשוטה –  להחתים אותו להעביר להם את כל רכושו אליהם, בכוח.לרוע מזלם הצופים מבינים כמה אותו קורבן למעשה לא כ”כ חלש ולמעשה כל כך קשוח, הרבה יותר מלדחוף 250 קילו לחיצת חזה. כלומר, בעולם האמיתי (הסרט מבוסס על סיפור אמיתי) זה לא חשוב כמה פיזית אתה חזק ואיזה השלכות עושה הדבר על יכולותיך המנטאליות (וגם להפך).

וגם אם אתה מוציא 5 ואט לקילו על האופניים…זה לא מספיק להיות אלוף ישראל, זה הרבה יותר מורכב מכך ואי אפשר להיתלות בססמה הנבובה – “הוא לא הצליח בגלל שהוא חלש בראש”.

לפני כמספר שבועות קראתי מאמר של מאמן מחו”ל שם הוא ניסה להסביר בצורה כ”כ רצינית עד כמעט מגוחכת, את הקשר (לדעתו), בין ספורטאים אלופים להצלחה בעולם העסקים. ולמה מגוחך לטעמי ?

לרישום לשני אימוני ניסיון באחד ממרכזי POWERWATTS  – נא להקיש כאן

כי כמו בכל תחום בו יש טובים יותר או פחות, או הכי טובים מבין כולם, הדבר לא יכול להשליך על אופי האנשים, או רמת הצלחתם בתחום אחר,  גם לא בעסקים, או בחיי המשפחה שלהם וכישוריהם החברתיים. כל אדם הוא אדם שונה, כך גם אלופים או אלופי עולם (בספורט או בדברים אחרים),  אלה יכולים להיות אחלה בני אדם והם יכולים להיות חרא של בני אדם, זה לא קשור לרמת המצוינות שלהם בתחום הספורט הספציפי  בו הם עוסקים. והרבה מעבר לכך, בעיני כל אחד ואחר, המושג “הצלחה” יכולה להיתפס בצורות שונות. (אפילו בין תרבויות שונות “הצלחה” ניתנת לפרשנות באופן שונה). במילים אחרת – תזהרו מה מוכרים לכם – “אני אעשה אותך תוך 4 חודשים תותח !” (הדבר בדר”כ מלווה עם שימוש יתר באצבע המורה והאגודלים כלפיך).

לסיכומו של עניין מבחינה תפיסתית קיים הבדל גדול מאוד בין ספורט תחרותי לבין ספורט לכדי שמירה על בריאות או שיפור המראה החיצוני. התחרותי הוא ברור. ככל שתצליח לייצר תוצאה טובה יותר = הצלחת. ( אין בהכרח קשר לאיך אתה נראה, למרות שהשילוב המוצלח של שניהם יכול למכור יותר כסף). תחום הספורט השני – הגדרה להצלחה אמורפי. במידה והבחור מרגיש טוב עם עצמו (“היי, אתה תותח !”) זה לפעמים מספיק, הוא צריך חיזוקים חיוביים (שאולי ולא קיימים אצלו באופן אישי, בעבודה, בחוג חבריו, או בחייו האישיים), אז התוצאה על הלוח  פחות חשובה ובינינו, גם עדיף שתהיה פחות חשובה (מכיוון שזאת קשה הרבה יותר).

*** חשוב וראוי לציין > לעשות ספורט ברמה הכי נמוכה שיש, עדיפה כמעט תמיד על אי עשייה כלל !

קצת על אימוני  PowerWatts  – (זהירות יהיו כאלה שיחשבו שזה שיווק….) באימון PowerWatts מרבית הספורטאים (בניגוד לרס”ן שמועתי) הם חובבים ואפילו יותר מכך –  מתחילים. רק שמה שמשותף לכולם (מתחילים/חובבים והישגיים…) היא הרמה המנטאלית הגבוהה ובעיקר היכולת החיובית והבריאה שלהם להתמודד לא עם הצלחה…אלא יותר  עם כישלון (שוב ושוב…במהלך האימונים הקשים האלה, כל אחד ובהתאם לרמתו). לא חשוב אם אתה מוציא 360 ואט בסף, או 100 ואט בסף.  או, זה לא אומר כמה טוב אתה נראה על האופניים, או כמה סיב שריר יש לך ברגליים, החוכמה היא לדעת בצורה הטובה והחסכונית ביותר להפוך את השריר...למשהו שייצר מהירות…

למעלה – קאדל אוונס מראה כיצד גם אלופי עולם ומנצחי טור דפרנס, יכולים להתנהג כטיפוסים נירוטיים, עד כדי היסטריים והזויים לחלוטין.

“Don’t be a don’ter, Do be a doer”

במידה ואהבת את המאמר, אולי גם יעניין אותך המאמרים הבאים :

– “על רגל אחת ניסינו לחנך אותם להיות ‘רוצחים’ בכל הנוגע לתחרות או אימון, אבל ברגע אחד שמסתיימת התחרות, או האימון, להיות בני אדם, לא מצוינים, אפילו לא טובים יותר או פחות ולא נעליים, פשוט  לדעת להיות בני אדם”. 

 מתוך מאמר : “ספורט הישגי וטייסי חיל האוויר הישראלי– מודל 2012 סלקציה, סינון, דראפט, מצוינות, ערכים וטובים יותר ופחות”

– סיפורו של כרטיס הביקור (או ההבדל בין שיווק לסתם ממבו-ג’אמבו) – לינק

– שליטה ביצרים, אופטימיות ופרופורציה – ערובה להצלחה בכל ענף ספורט- לינק

– לקטגוריית מאמרים בתחום הפסיכולוגיה – כאן

לרישום לשני אימוני ניסיון באחד ממרכזי POWERWATTS  – נא להקיש כאן
powerwatts
לרישום לשני אימוני ניסיון באחד ממרכזי POWERWATTS  – 
נא להקיש כאן