המשחקים האולימפים הסתיימו לפני שבועיים ונראה כאילו הספורטאים ‘סגרו את הבסטה’ ויחזרו שוב להתאמן בשנת 2012, או לפחות חצי שנה קודם. העיתונים שבו להתמלא בידיעות כדורגל מטופשות של ליגת על מה זה על, ליגת סופר על, קצת כדורסל גברים וטיפלה טניס, אם בכלל. אז למה לא מגיעה לנו מדליה ? בגלל העיתונים ? התקשורת ? לא ולא ?
כוכב נולד-אינסטנט – אנחנו לא רוצים להיות פראיירים לא מגיעה לנו מדליה אולימפית בגלל שאנחנו לא אומת ספורט, אנחנו שונאים ספורט, עם ששונא לעבוד קשה ולהזיע בשביל מטרה רחוקה של 4, 8 ו 10 שנים קדימה. אנחנו עם שלא אוהב להיות פריאר, ומי שפריאר אנחנו נצחק עליו בפרצוף, לפרגן על עבודה קשה זה לא בלקסיקון התרבותי שלנו. מה כן בלקסיקון?
כוכב נולד-אינסטנט. להשקיע חודש-חודשיים ולהפוך לכוכב. ההשקעה משתלמת. העיקר הכישרון, האקzיט אני אעשה בצ’יק צ’אק.
בספורט, הכישרון לא תופס הרבה מים. אתם יכולים לשאול את אבישי סמולר (כדוריד), קיריל פוזניאקוב ושלומי חיימי (אופניים), שחר פאר, יוסי בנאיון, שחר צוברי, אריק זאבי ועוד ספורטאים אחרים שהבינו מהר מאוד כבר בתחילת הקריירה שהכישרון לא יספיק בשביל להצליח. אז עם כזאת תרבות איך תסביר לנער או נערה בני 17 שהם צריכים להתאמן 3-6 שעות כל יום ולישון 10 שעות בעוד כל החברים שלהם יוצאים לבלות ומכייפים וחושבים על החבר שלהם שהוא…פראיר, מה אתה מרוויח מזה ? יש כסף בזה ?
ברמת הספורטאים שלנו בישראל באמת אין הרבה כסף, מלבד כדורגלן/כדורסלן מליגת העל ועד ליגה א’ שם מרוויחים יפה ובליגה א’ אפשר להוסיף חלטורה בבוקר או אחה”צ. לתרום למולדת ספורט אולימפי מתקשר בטעות לכדורגלנים. כלומר ספורטאים הם עם עצלן שלא יודע לעבוד קשה, לפחות הכוונה לשחקנים ברמת ליגת סופר-על (פחות כדורגלנים רעבים בגיל נוער שנראה ומשקיעים יפה מאוד אך מתקלקלים הכנשהוא בדרכם לבוגרים).
כתבה חמודה בנושא – תיאטרון האבסורד (2002) מוזמנים לקרוא כאן (בחלק האחרון של הכתבה אני לא לגמרי מסכים, ייתכן וסכומי הכסף השתנו מאז ? אינני יודע)
ספורטאים מצטיינים לקראת גיוס נתקלים בדילמה אמיתית האם להתגייס ליחידה קרבית. התהילה בספורט האישי–אולימפי נמוכה מאוד, ההשקעה עצומה והתמלוגים החומריים והרוחניים (ראה ערך פרגון) נמוכים. בנוגע לספורטאים בנים הדילמה גדולה יותר. התרבות המיליטנטית-ישראלית (לא שנשאר ממנה הרבה בישראל במאה ה 21) מכריחה את אותם ספורטאים מצטיינים בגילאי 17 לשאול את עצמם, האם להמשיך באהבתם לספורט (לו הקדישו לפעמים יותר ממחצית מחייהם והעתיד בו לא רציני בישראל) או להתגייס כמו חבריהם ליחידה מובחרת. נראה שמכל הבחינות המוטיווציה לתרום היא אישית ! (לא לאומית, ציונית או חברתית).
אלכס שטילוב 2008
לא פעם אני שומע ספורטאים מצטיינים שמתלבטים בין ‘קורס טייס’ ‘ליחידה מובחרת’….”ואם אני לא אצליח שם, אני בטח אבקש ספורטאי מצטיין, אין סיכוי שאני אגיע לגדודים של גולני”. הפתרונות הלאומיים בנקודה זו היא פשוטה :הראשונה – להעלות את רף קבלת הקריטריון לספורטאי מצטיין ולהחזיק אותו חזק גבוה ! קריא – מצד אחד שספורטאי מצטיין יקבל יותר שעות אימון ויותר הקלות מצד אחד, אך מצד שני יחויב לעבודה קשה יותר מבעבר למה שהיה נהוג עד היום ולרמת תוצאות ברורה ב 3 שנים הבאות, ובמידה ולא יספק את הסחורה...יחזור לגדודים של גולני… השנייה – להעלות את כבודם של אותם ספורטאים מצטיינים או ספורטאים פעילים ושלא יצטיירו כאוכלי לחם חסד, מנצלי מערכת, בעוד חבריהם ‘רצים על הג’בלאות’ וקורעים את התחת (כשבינינו, מרביתם משוחררים מאי התאמה, או יושבים מאחורי שולחן ועיפרון בהצלב). מעניין מה היה קורה, אילו חייל יחידה מובחרת בצה”ל (כל חייל) היה מתאמן 6 ימים בשבוע, כל יום בין 7-9 שעות, ישן כעשר שעות ביממה… אולי חלק מבעיות הפח”ע שלנו היו נפתרות.
ציונות – וספורט – מה הקשר ? לפני שנתיים נכחתי בהרצאתו של טיבריוס דראו, אז מאמן הכושר של בית”ר ירושלים בכדורגל, היום של מכבי ת”א. דראו אמר :“ששחקן הכדורגל הישראלי הוא עצלן שלא יודע לנהל חיים ספורטיביים. אם שחקן בא לאימון בלי לאכול ארוחת בוקר ונראה במצב של היפוגליקמיה, אז סימן שהוא אידיוט” לטענתו הבעיה העיקרית של הכדורגל הישראלי היא היעדר זהות. וברשותו של דראו אוסיף – כלל ספורטאי ישראל נטולי זהות (ולא באשמתם), בעיקר מכיוון שאינם מרגישים שמדינת ישראל עומדת מאחוריהם ועוזרת להם להגיע להישגים.
כך גם התבטא שחר צוברי השבוע בידיעות אחרונות : “ההישג הוא קודם כל שלו ורק אחר כך של ישראל”. ספורטאים אולימפים צריכים לדעת שיש להם גב מהמדינה ולא גב ‘מחברת הביטוח המגדל’ (אריק זאבי/אתונה 2004). כאשר נשאל אלכס אברבוך מה הוא יעשה לכשיפרוש השנה, אמר שהוא רוצה לאמן ספורטאים צעירים מתחום האתלטיקה.
במדינה מתוקנת לספורטאי כמו אברבוך יש פנסיה לכל החיים, פנסיה לא בחינם, פנסיה בה הוא מחויב לעבוד עם ספורטאים צעירים ולקדמם – במדינה מתוקנת שווה להיות ספורטאי אולימפי !!!! לישראלים אין מושג מהו ספורט אולימפי.
נטע ריבקין – ביג’ין 2008
הדבר היחיד שאני חושב שאפשר לדמות אותו הוא לחייו של סטאג’ר צעיר בחדר מיון – כלומר לאותו אחד אין חיים, מלבד שניים : עבודתו ומשפחתו (במידה ויש לו) עם הבדל חשוב וגדול, לספורטאי אולימפי כמעט ואין חיי חברה, הוא מוותר עליהם מראש מכיוון שהוא חייב לישון 8-10 שעות ביום (במידה ולא אחת מהשניים, או שהוא לא רציני מספיק, או שהוא נמצא בפגרה).
אריק זאבי – ´בקטנה´. ספורט אולימפי הוא דבר טוטאלי, מי שעוסק בו ומתמודד על הרמות הגבוהות בעולם, עוסק רק בו. אין דבר אחר. החברים הם מהענף, האישה או הבעל תומכים בך כל הזמן, כל מי שסובב אותך 24 שעות, מתאמן, נח או ישן, תומך או עוזר לך במטרתך – מדליה אולימפית, אליפות עולם, או כל דבר שהוא פסגת שיא השאיפות של אותו ענף ספורט. אין בילויים, ‘אין חיים’ יש רק דבר אחד – ספורט !
בראיון של היילה סלאסי הוא אמר לאחר שפרש לתקופה קצרה “שכיום יש לו ‘זמן’ במקום 7 שעות אימונים ביום…הוא רץ רק 3 שעות ביום….” (לאחר הפרישה הוא חזר להתחרות ברמות הגבוהות, שבר שיא עולם במרתון וסיים את ריצת הגמר בביג’ן ל 10000 מטר.
הג’ודוקא מספר 1 של ישראל אריק זאבי הוסיף בדמעות: “לא הייתי מוכן ללחץ הזה, כנראה שהכל היה Too Much’. לא היה לי את הדרייב, זו פעם ראשונה שזה קורה לי. זו היתה אחת התחרויות הגרועות בחיי”. בסיום דבריו, חזר זאבי למציאות כשאמר: “לא באתי לתחרות הזאת כקילר עם רצח בעיניים. מעכשיו אתרכז בחתונה שלי ב-11 בספטמבר, ובירח הדבש שאחריה”.
אריק ! אם אתה מתחרה באולימפיאדה באמצע אוגוסט, אתה לא יכול לתכנן להתחתן חודש לאחר מכן ! אין, לא קיים בן אנוש כזה (אולי לאנס ארמסטרונג, אבל הוא כבר ממש לא אנושי). לחלק מכם זה נשמע קיצוני ? אנחנו מדברים על ספורט אולימפי !!! מדברים על מקומות 1-3 – אולימפיאדה, לא קקה !
אמר את זה יפה הרוכב הבלגי, אלוף העולם באופני הרים (שגם הוא נפל על סמים….) פיליפ מיהגרה : “When You racing it’s only racing! There nothing in your life except that” אבל עדיין וחשוב לכתוב זאת ! אריק זאבי היה, יהיה ויישאר להרבה זמן, אחד מהספורטאים הגדולים ביותר שגדלו כאן, אבל הוא והצוות המקצועי נראה ועשו טעות ! שעלתה למדינת ישראל כנראה במדליה.
כבודם של המאמנים – מיכאל קלגנוב מיכאל קלגנוב התראיין ברדיו בתוכנית “עושים ספורט” בגלי צה”ל (עוד תוכנית של כדורגל וכדורסל). קלגנוב התרעם על כך שכבודם של המאמנים נמצא מתחת לרמתו של מנקה רחובות. לטענתו הספורטאי הוא ייצר כפיו של המאמן, המדליה כמעט ושווה לשניהם. קשה להיות מאמן בישראל, בייחוד שלא בענפי הכדור.
רכז קורסים במכון ווינגייט כבר הודה קבל עם ועדה :“אתה רוצה לאמן כתחביב, תתעסק לך בספורט הישגי, רוצה לעשות כסף – התעסק בספורט עממי”. כשם שכבודו של המאמן נמוך, כך גם התייחסותם של ההורים אליו, דמיינו לרגע את מעמד המורה בישראל, חשבו עכשיו על השרת…מאמן בישראל זה משהו שביניהם. זאת גם אולי הסיבה שבהרבה ענפי ספורט החלק העממי פורח וההישגי והמקצועי נמצא בתחתית המדרגה. תחקרתי פעם מאמן שספורטאי שלו הגיע בעבר לרמות הגבוהות בעולם, שאלתי, “כיצד ידעת שייצא ממנו משהו באמת ?” והוא ענה לי תשובה ברורה ופשוטה שלא קשורה, לא לרמת הכישרון של הספורטאי ולא לרמת הכושר הגופני שלו…. בפגישה משולשת עם אביו – אמר האחרון לבנו : “אתה רואה אותו (המאמן) זה האבא השני שלך, מה שהוא אומר לך, זה בדיוק כמו שאני אמרתי לך את זה” – אלה הם אולי יסודות התקשורת הבסיסיים ביותר בין מאמן לספורטאי הישגי (להבדיל ממקצועני).אמון הדדי וטוטאליות הדדית.
TRAIN YOUR LIMITATION & Race Your Strength התמקדו באימון המגבלה, התחרו לפי הנקודה החזקה – משפט זה מתאר את תורת האימון של כל ענפי הספורט – זיהוי המגבלה שלכם (Limitation) ועבודה מרוכזת עליה היא למעשה הערובה העיקרית והחשובה ביותר להתקדמותכם כספורטאים. נראה שהיחידה לספורט הישגי צריכה לעשות מה שכל ספורטאי (עממי או מקצועי), מאמן או מועדון ספורט צריכים לעשות בסיום תחרות חשובה, תקופת אימון, סיום של עונה או תקופה וכיו”ב : היחידה צריכה לבדוק מה הספורטאים שלה עשו טוב לקראת האולימפיאדה ומה הם עשו פחות טוב.
בהתאם לכך לבנות את התוכנית להמשך לכיוון 2012 ו 2016. בתרבות האקסיט וכוכב נולד 7 אנחנו רוצים לראות מהפכות, דמעות, ניצחונות ומהר. בספורט אמיתי יש לבצע שינויים, בהתאם לממצאים וללקחים שיילקחו בחשבון. דוגמה לכך – לבדוק מה הפער ברמת האימון בינינו לבין מדליה אולימפית בענף מסוים, לבדוק את הפער ברמת רפואת הספורט בענף שני ועוד ועוד. לעשות הכל בצורה המקצועית וחסרת הפוליטיות שאנחנו כל כך מצטיינים בה…. אז למי מגיעה המדליה ? לספורטאים עצמם, למאמנים שלהם, לצוות המקצועי, לבני המשפחה התומכים, לחבריהם שהמשיכו לתמוך ולפרגן (לא רק בשנה האחרונה….) ! להם ורק להם. מדינת ישראל פשוט תפסה ‘טרמפ’ על כישרון מעולה ועבודה קשה שבדרך, במחר זיל הזול, זה הכל. (99% מהמאמר נכתב לפני פרסום הכתבה על שחר צוברי בידעות אחרונות !) אז מה השורה התחתונה ?
כתב לי קולגה לאחר שקרא את המאמר ואני מצטט : “תחלק ל- 3 חלקים שלא יתעייפו באמצע ותמלא בתמונות ותשקיע בתחביר יפה – אפילו חשוב. אבל בסופו של דבר לא ישנה דבר המציאות חזקה יותר, הרי בינינו שום דבר לא עומד להשתנות”.
אוגוסט 2012…ולא נראה שמשהו באמת השתנה מאז (2008) או עומד להשתנות – לינק לכתבה אודות לונדון 2012 – כאן