עדכון חדש – 29 ביוני 2022 (אלעד פלטין)
הספורט ופעילות הכושר הגופני הינן חלק מתרבות שעות הפנאי. במאה ה-21 אינה בהכרח קשורה לשיפור הבריאות או לספורט. אלא גם לכיצד אנחנו מעוניינים להראות בעינינו ובעיניי אנשים אחרים. “להראות” אנשים בריאים ומצליחים שעומדים באתגרים קשים (שלא תמיד קשורים לשיפור הבריאות, עשיית עודף אימוני ספורט בצורה בלתי מאוזנת, למרות שלא ב TOP העולמי בלשון המעטה, אפילו לא בTOP הבלוק השכונתי).
כך גם נכנסים כל אמצעי הגדג’טים הקטנים והגדולים לעולמינו שמספרים לנו “סיפורים”. אנחנו חושבים שבעזרתם אנחנו “נעשה” כושר בצורה מוצלחת יותר….?
אז זהו…אנחנו לא.
גם ספורט בסופו של דבר, גם הוא, דבר מאוד פשוט.
בקניית הגד’טים או המוצרים הלא נחוצים, אנחנו פשוט נעשה את חברות מוצרי הספורט מצליחות יותר. חברים יחמיאו לנו על המוצר שקנינו (אגו) (ובמידה ואין להם אותו, יקנו כדי “להרגיש” טוב יותר, ואם לא אנחנו נקפיד “לשגע” אותם שהם חייבים וככה ירגישו מהירים ב 0.005 קמ”ש כאשר עוברים את ה 80 הקמ”ש….
ואם יקנו את המוצר המיותר, לפחות נרגיש טוב יותר אם נגלה שהוא לא מועיל לפחות אנחנו לא הפריארים היחידים שעשו את הטעות….)
זה יכול להיות זוג אופניים חדש כמו של רוכב פרו טור שיזנק בשבת על אופניים במשקל 6.5 ק”ג.
מד דופק החל בשימוש בקרב ספורטאים ב…..1977 בנבחרת פינלנד בקרוסקנטרי סקי. כלומר, לפני 45 שנה... 13 שנים קודם לכן (1964), נשבר שיא המהירות במרוץ האופניים החד יומי המפורסם בעולם – פאריס רובה. מהירות המנצח PETER POST היתה 45.129 קמ”ש בסיום 265 ק”מ מרוץ מהקשים בעולם ולא היה לו אפילו מד דופק (לא לדבר כלל וכלל על מעצורי דיסק) זמן זה הוא השלישי בהסטוריה מבחינת שיא המהירות של המרוץ.
מ 1977 ועד היום מד הדופק כמעט ולא השתנה מבחינת הנתון שהוא מעביר לנו (אני בטוח שהמיכשור קטן, אך האינפורמציה זהה לאינפורמציה של 1977 ונבחרת הקרוסקנטרי הפינית).
“מד דופק אינו מספר לך כיצד אתה משתפר על האופניים …בדיוק כמו שמד הספק לא יכול להבטיח לך שתעמוד בלחצים המנטאלים של מרוץ קשה”
כמו בעבר שאימנתי ספורטאים שלא רק במרכזי POWERWATTS היו כאלה שהשתמשו במד דופק, כאילו זאת רצועה שמונעת מהלב להתפוצץ. היא לא. כמו גם מכשיר א.ק.ג. או אפילו מכשיר אקו לב משוכלל. מי שיכול לקבוע או להזהיר כן מכך, הוא בדר”כ שתיים : את/ה עצמך (הרגשה אישית שאינה קשורה דווקא למה שמראה מד הדופק) , או מומחה (רופא/אחר) שמתמחה בתחום ויודע לזהות את הסימפטומים לכך. בדיוק כמו מה ? או בדומה ל….? נכון, אדם רגיל.
בקרב ספורטאים, או מתאמנים חובבים שווה להרים גבה, או לשים לב, כאשר :
(המצוטט מטה – אחד המחקרים האחרונים בנוגע להתקפי לב וסימפטומים בקרב ספורטאים. המקור איננו חשוב, הביקורת שלאחר מכן חשובה יותר)
- אתה חווה תסמיני לב פתאומיים כגון קוצר נשימה או כאבים בחזה, שנראה כי מחמירים במהלך פעילות גופנית.
- יכולת הביצועים שלך יורדת במהירות.
- תחושה מחריפה של הפרעת קצב.
- כאבים בחזה במהלך שפעת וחום.
- החלטת לעלות רמה בספורט ולעשות יותר מהרגיל – חשוב לוודא שזה בטוח לעשות זאת. בבקשה תקראו את ה DISCLAIMER בהמשך
עכשיו מ 5 הסימפטומים שרשומים מעלה. האם אלה הסימפטומים היחידים ? ממש לא. כמו שלאנשים יש סף כאב שונה, הם יכולים לסבול סף כאב של התקף לב באופן שונה (ללא קשר לכאב האבסולוטי והסכנה המיידת לחייהם) יש אנשים שיכולים “להחזיק” כאב התקף לב גם יותר מכמה שעות. יש כאלה שהכאבים בחזה מגיעים בכלל מהלסת, מהגב, מכאבים של “רום הבטן”. בכתף שמאל…ועוד ועוד הקרנות מוזרות שבעצם מסתירות התקף לב. (דוגמה מצויינת לספורטאי חובב כמעט והלך לי פקקט – 2004) – (לינק כאן) במידה ואנני טועה ראובן עובד בתעשיית האופניים היום.
מסקנות שלי (מוזמנים להוסיף את החצי שקל היגיון שלכם לצלחת) :
1. מד דופק או שינויים במד דופק אינו מדד יעיל מספיק לקבוע האם יש או אין בעיה בלב.
2. הרגשה רעה ולא טובה, קריטית הרבה יותר.
3. כאשר אתם מבצעים בדיקה ארגומטרית. נתוני “אזורי הלב” שקיבלתם רלווטים יותר לבדיקה עצמה והעצימות בה עשיתם אותה.
(מספר רמזים : עשיתם אותה על מסילת ריצה בטמפרטורת מזגן (18-20 מעלות) ולא בהכרח על אופניים בחום קיץ של 35 מעלות לאחר 4 שעות רכיבה של התייבשות….) בדיקה ארגומטרית איננה תעודת ביטוח, היא כן בדיקה חשובה מאין כמוה לשלילת פטולוגיה של מקרי לב עתידיים. זו הסיבה ששווה לעשות נוספת (ספורטאי מסטרס) לאחר שעולים ברמת הכושר או לאחר שהשלתם מעליכם משקל רב (שזה בעצם גם סוג של העלאת כושר).
הכי חשוב. תקשיבו לגוף שלכם. לא רק למד דופק…..
בנוגע למעלה – כמה הערות שקיבלתי מרופאי ספורט (העדיפו להשאר בעילום שם) :
- “תסמינים של התקף לב במהלך שפעת או חום” – בשום אופן אין להתאמן במהלך מחלה-שפעת או חום.
- יכולת ביצועים יורדת = סימן מדאיג (לא חשוב כרגע בכמה היכולת יורדת. יכולת יכולה להמדד בואטים במהירות, לא בדופק !)
- אנשים יכולים לעבור התקף לב ללא כאבים כלל (קוצר נשימה בלבד) (שכיח אצל נשים…)(תמיד אמרתי שנשים סובלות טוב יותר מגברים)
- מד דופק – (רק הוא לבדו) אינו יכול להראות או לשלול התקף לב. (שינויי קצב לב יכול להצביע, אך הרבה ספורטאים “סובלים” מקצב לא סדיר באופן רגיל כל חייהם)
- בבדיקות ארגומטריות – חשוב להגיע לדופק מירבי אמיתי של הנבדק (קרי = כשלון או -“כמעט כשלון”).
- לא ציינתי מספיק – הרקע הגנטי הסטורי של הספורטאי חשוב (מחלות עבר, או מקרי לב ומחלות רקע אצל אחים-או הורים)
- חשוב לבצע בדיקה ארגומטרית במכון בדיקה אמין וטוב (דופק מירבי אמיתי).
אנשים שעוסקים בספורט ואינם שומרים על כושר אחיד (עולה ויורד – אם במשקל או אם בואטים ! לא דופק !!) אינם מאוזנים מבחינת הכושר שלהם. בתמונה מטה מאחד המחקרים אתם יכולים לראות כיצד הסיכון יורד, כאשר כמויות האימונים באופן יחסית, עולה (וכמובן החוכמה היא לשמור עליה באופן סדיר ואחיד ולא הפוך מכך). זו הסיבה העיקרת כאשר אנחנו מסבירים ללקוחות.
חשיבות השמירה על המסגרת האחידה של הכושר לאורך כל השנה, חשובה הרבה יותר מעמידה או אי עמידה בהשגת מטרות תחרות.
בריאות לאורך זמן = חשוב הרבה יותר מתוצאות. מטרות בריאות ולא גבוהות מדי או רבות מדי – ייצרו תסכולים ופרישה.
וירידה בכושר ….חוסר איזון ….וסיכון בריאותי
=============================================================================
=============================================================================
=============================================================================
כתב : אלעד פלטין פברואר 2014 (עדכון דצמבר 2015)
מד דופק אינו יכול להצביע על התקדמות או דעיכה בכושר הגופני .מד הספק יכול להסביר זאת בצורה ברורה ומוחלטת. מעבר לכך, הוא יכול להצביע על התקדמות ודעיכה במגוון תחומים בכושר הגופני (כוח, סבולת, זריזות, מהירות ועוד).
בכל קורס פיסיולוגיה של קורסי מדריכים למינהם,
מזכירים את נושא השריפה הקלוריות “ועבודה עם מד דופק”. סיבולת בסיסית – 60% – 70% – E1 מהדופק המרבי (האות E היא קיצור של Endurance = סיבולת).
מרבית האימונים של ספורטאי סיבולת מקצוענים,
מתבצעים בטווח דופק זה – (OLD-SCHOOL). בטווח זה הגוף שורף בעיקר שומנים ומעט פחמימות.
זו הסיבה שהאימון מתאים לירידה במשקל, ככל שהגוף פחות מאומן, באימון E1 ישרפו (יחסית) יותר פחמימות ופחות שומנים. ע”פ המקורות – (OLD-SCHOOL) טווח זה הוא אבן היסוד של האימון האירובי שמהווה בסיס רחב עליו בונים אימונים קשים יותר. הציטוט הנ”ל הוא OLD-SCHOOLבצורה חלקית, בעיקר מכייוון שאינו מנסה להסביר את הסיבה וההבדלים בין ספורטאים “מאומנים” לספורטאים שאינם מאומנים.
ע”פ ספרו של ד”ר יואב מקל (“כושר גופני”) בפרקו “הוצאה אנרגטית בפעילות גופנית” – “מדידת כמות האנרגיה הנדרשת לביצוע פעילות גופנית נתונה, חשובה מכמה היבטים.
אצל ספורטאים, ערכי האנרגיה מתורגמים להספקים הקובעים את קצב הפעילות ומשפיעים ישירות על הישגיהם הספורטביים. אצל אנשים בעלי משקל עודף ערכי האנרגיה מתורגמים לערכים קלוריים המלמדים על היעילות האנרגטית הכוללת בפעילות.
הנתונים האנרגטיים המתקבילים במהלך הפעילות או בסיומה מהווים כלי שבעזרתו ניתן לתכנן את סוג הפעילות המתאימה לכל אדם, את משכה ועצימותה. הוא ממשיך וכותב אודות חישוב ההוצאה הקלורית בפעילות גופנית: כמות האנרגיה שאדם מוציא בזמן פעילות גופנית ניתנת לחישוב בצורה פשוטה, בתנאי שקצב הפעילות מתון וקבוע.
חישוב זה מתבסס על משוואה פשוטה…כל ליטר אחד של חמצן שווה להוצאת 5 קילו-קלוריות (ק”ק) של אנרגיה.
ההבדלים בין שיטות המדידה : דופק, הספק ושיטת POWERTRAINING
“למה אתה צריך מד דופק ?”
שאלתי את אחד הרוכבים באימון שבת האחרון. “בשביל לדעת כמה קלוריות אני שורף ” זה ענה.
המצפון ‘כמוטיוויטור’ המצפון כמדרבן ‘לטווחים קצרים בלבד’ (אם בכלל). מד דופק רלוונטי כמדד לשריפה קלורית כאשר הגוף רענן ואינו עייף.
לאחר שעתיים אימון ובמיוחד במידה והאימון קשה והטמפרטורה בחוץ גבוהה, השריפה הקלורית ע”פ מדד הדופק נעשה פחות ופחות מדוייקת ככל שהאימון מתמשך ושריר הלב מתעייף ולא בהכרח בגלל אופי האימון (חום חיצוני והתייבשות). מדד הדופק הוא מדד לשריר אחד בגוף. (שריר חשוב, אבל עדיין שריר יחיד). והרבה מעבר לכך – כמה עייף אותו ספורטאי החל את האימון – “גמישות” עליית הדופק מעלה והירידה שלו מטה בהתאוששות איטית יותר כאשר הגוף עייף, ככה גם הזיוף בשריפה הקלורית (ביחס למדידת הספק או מדידות אחרות מדוייקות יותר)
עדכון דצמבר 2015
למטה דוגמאות מאימון של אחד הספורטאים במרכז האימון כדי להמחיש את ההבדל בין מד הספק למד דופק. ככל שהאימונים יותר ממוקדים ויותר באזור האנאירובי (120% ומעלה כאשר 100%=20 דקות קצב מקסימיאלי) כך האפקטיביות של מד דופק יורדת פלאים לעומת מד הספק. ניתן לראות בשלושת הגרפים בבירור. ההבדלים בין הדופק שמעט יורד ועולה, כאשר הרוכב נמצא בהספקים של 130-160%. אימון מסוג זה אינו יכול להתקיים עם מד דופק כלל וכלל, מבחינה אפקטיבית.
להזמנת מד הספק – הקש כאן לאימוני POWERTRAINING או אימוני POWERWATTS – הקש כאן, או צרו קשר 0523541563 elad.bike@gmail.com
“מד דופק אינו מספר לך כיצד אתה משתפר על האופניים …בדיוק כמו שמד הספק לא יכול להבטיח לך שתעמוד בלחצים המנטאלים של מרוץ קשה”.
מד דופק בסך הכול אומר לך כמה “משאבת הלב” מפמפמת באותו רגע. לדופק שמייצר שריר הלב יש הרבה השפעות שכלל לא קשורות לאימון עצמו, דבר שיכול להוביל אותך למסקנות שגויות בנוגע לרמת הכושר שלך וכך מה שיקרה – תפגע בבביטחון שלך בנוגע ליכולות שלך.
הדופק מושפע מרמת ההתביישות שלך (עוד לפני שהתחלת בכלל את האימון), טמפרטורת האוויר בחוץ, טמפרטורת הגוף שלך, ע”פ רמת ואיכות השינה שלך קודם לאימון ובמהלך כל השבוע שחלף (עייפות מצטברת), רמת הלחץ שלך בחיים באופן כללי…ועוד…”
מד הספק – כיצד הוא בעצם משדרג את עצמו ממדידת הדופק ? מד ההספק מודד בצורה מדוייקת את הכוח שאתה מעביר באותו רגע לפדאלים .זה בעצם כמו מכונית, כאשר הרוכב הוא המנוע של המכונית. מד דופק בודק את שריר הלב, מד הספק בודק את “כלל השרירים בגוף” כולל הלב במידה וישנם ימים בהם הדופק לא מצליח לעלות, מצד אחד נכון, זה כנראה בגלל עייפות/התאוששות/תזונה וכו” (ראה מעלה מה שכתבנו).
במידה והדופק לא עולה בתחילת האימון, אוקיי זה עייפות, רק שבמידה וההספק בתחום הנכון ואנחנו מצליחים לשמור על ההספק בתחומים שאנחנו צריכים להיות באותו אימון ספציפי( ו/או לאורך זמן) האינטרוולים שאנחנו מבצעים טובים, קרי המדד מספיק מדוייק לכך שנמשיך באימון (עדיין, דופק הוא כלי חשוב רק צריך לדעת כיצד להשתמש בנתונים שלו בצורה יעילה וחכמה) .חשוב לדעת להשתמש במד הדופק במקביל וביחס לנתונים של מד ההספק (זה ברמת המאמן בלבד).
להזמנת מד הספק – הקש כאן לאימוני POWERTRAINING או אימוני POWERWATTS – הקש כאן, או צרו קשר 0523541563 elad.bike@gmail.com
ההבדל הגדול ביותר בין מד דופק למד הספק – מדד ההתקדמות
מד דופק אינו יכול להצביע על התקדמות או דעיכה בכושר הגופני .מד הספק יכול להסביר זאת בצורה ברורה ומוחלטת. מעבר לכך, הוא יכול להצביע על התקדמות ודעיכה במגוון תחומים בכושר הגופני (כוח, סבולת, זריזות, מהירות ועוד).
Power Is Useless without Control
לקריאה נוספת
ההבדל בין ואט לקילו לבין ואט ליעילות ?
אז לפני שאתם שואלים כמה אני חזק על האופניים
רצוי לשאול – כמה אני יעיל מבחינה טכנית על האופניים ?
ואם את, או אתה מרגישים שלא, צרו קשר ותבואו לאימון, תגלו הרבה דברים
איש הבננה מאוסטרליה מסביר בפשטות על ואטים ורמת רכיבה.
תפסיקו להיות עבד למד הדופק שלכם או מד ההספק, או בעצם להיות Details Junky, או במצב של Too Much Control. במקום לרכב, להנות מהמהירות, מהסינגלים, או הנוף שבקצה העלייה, אנשים מסתכלים ומקפידים מדי להיות ב ZONE “הנכון מדי”. ואחרי זה לרוץ לפייסבוק ולעלות לסטאטוס….
שחררו, זה טוב למדי לפעמים (לאנשים מסויימים בפרט רק שגם באופן כללי לכולם), להעיף את המכשירים ופשוט לרכב – NATURAL, גם אם זה לא אימון שחרור, שחררו את הMind. חוסר האיזון בין הרצון לשליטה מוגזמת מדי לבין הרצון לרכב ללא מכשירים בכלל מצביע בעיקר על חוסר ביטחון עצמי. מצאו את קו האמצע בהתאם לספציפיות האישית שלכם והLIMITATION.
Too Much Freak Control
להזמנת מד הספק – הקש כאן לאימוני POWERTRAINING או אימוני POWERWATTS – הקש כאן, או צרו קשר 0523541563 elad.bike@gmail.com
Free Your Mind
Free Your Mind
Free Your Mind