עדכון נובמבר 2019 סרטון ראשון – הקדמה – ההבדל בין טריאתלון עלית לאיש ברזל וטריאתלון גילאים. אחת המחלות החולות של הספורט בישראל הוא השגת יעדים וניצחונות בגיל צעיר – דבר שגורם לשחיקה ופרישה מוקדמת בספורט.
סרטון שני – חשיבות מסגרת התאוששות – נועדה לכך שנוכל להעמיס נכון ואופטימלי בשאר האימונים. הקשר והחשיבות בהתאוששות בקרב ספורטאי מסטרס וילדים….זמן !
מרץ 2015 (אלעד פלטין)
סיפור היפותטי : *ספורטאי חובב בתחום הריצה, טריאתלון, או אופניים (או כל ענף סבולת אחרת), סובל מזה זמן ארוך מעייפות חזקה ומתמשכת באימונים. חבריו ממליצים לו לפנות לתזונאי, האחרון שולח אותו לבצע בדיקות דם כשזה חוזר עם ערכים לא הכי טובים בתחום מאגרי הברזל. התזונאי מיד, עם המלצות לכדורי מציצה של B12 מתחת ללשון, תוסף ברזל בבליעה, קצת גלוטמין ו BCCA במהלך האימונים….רק שהשינוי לטובה לא מגיע….למה ? כי שכחנו לציין משהו חשוב אחד…אותו ספורטאי ישן בממוצע בין 5 ל 6 שעות בלילה ומתאמן מעל ל 14 שעות בשבוע, ללא ימי מנוחה בכלל.
https://powerwatts.vp4.me/PW2
כספורטאים, ולפעמים גם כמאמנים ויש אף רופאי משפחה, נוטים מהר מדי לקבל “עזרה” מתחום התוספים, או חלילה מהתחום התרופתי,בצורה מהירה וחריפה מדי עד שמגרעותיהן עולות על יתרונותיהן, בעיקר בטווח הארוך. שוכחים לעסוק בבייסיק הכי פשוט והיסודות החשובים של כל ענף ספורט > האיזון בין אימון להתאוששות. במקרה המצוין מעלה הספורטאי סבל מעייפות עקב מחסור בשעות וימי מנוחה, לא בגלל כשל תזונתי שכנראה ולא יעזור לו מעולם במידה וימשיך לישון בין 5 ל 6 שעות. (מהתחום המוטורי – זה כמו שרכב מנועי “אוכל” הרבה שמן ובשל כך יוסיפו לו תוסף מיוחד למנוע, כאשר הנהג לא מפסיק לנסוע בהילוכים לא נכונים ובממוצע נוסע באופן קבוע ב 4500 טורים בדקה > תוסף למנוע לא יעזור כאשר נוסעים ברכב לא לפי המלצות היצרן).
דוגמה בתחום המעגל התרופתי > ספורטאים שוכחים שלאורטופד 3 תפקידים עיקריים : (מה שנכתב בהמשך נכתב במעט הומור ואמירה גורפת…) : 1. לנתח 2. להפנות לטיפול לפיזיותרפיסט. 3. לתת משכחי כאבים. הרלוונטיות והחשיבות העיקרית של אורטופד היא בסעיף הראשון > לנתח. (לא עלינו) נתינת כדורים נגד כאבים, זה בהרבה פעמים מעין פלסטר כסת”ח לבעיה שעדיין לא הגיעה לדרגת חומרה כזאת שצריכים…נכון, ניתוח. אז אולי לפני ההגעה בכלל למצב הפציעה שתיפתר רק חלקית עם כדורים, אולי כדאי וחשוב קודם לכך, להתאמן נכון ? (משקל תקין – דרך דיאטה ולא דרך אימוני סבולת ארוכים, ואלה מעייפים ו…פוצעים). ואולי אותו הדבר בנוגע לחשיבותם של אימוני טכניקה ואימוני עצימות לפני אימוני הסבולת ?
https://powerwatts.vp4.me/PW2
אלו היו רק 2 דוגמות אחת לחוסר יעילות, עקב חוסר איזון בין 3 עד 4 עקרונות הכי חשובים בתורת האימון :
1. איזון נכון בין אימוני עצימות לאימוני סבולת (ספורטאי מסטרס בדר”כ סובלים מעודף אימוני סבולת מיותרים לעומת מיעוט אימוני עצימות או אימוני איכות)
2. תזונה נכונה ומשקל תקין (אחוזי שומן) בהתאם לענף המדובר (LIMITATION מספר 1 בספורט הסבולת בקרב ספורטאי מסטרס וגם עלית).
3. טכניקה נכונה – שיפור יעילות מכאנית ואנרגטית. ספורטאי מסטרס נוטים להזניח תחום חשוב זה, “טכניקה זה למתחילים“
4. התאוששות נכונה במהלך השבוע (שעות שינה, איכות השינה)
5. לא מפורט כאן (וכן מפורט בתרשים): משק מים תקין, STRESS, שיטות להגברת רמת ההתאוששות (מסג’, אמבטיות קרח, מניעה ושיקום מהיר מפציעה, מניעת פציעה, תחום הגמישות ועוד).
*המאמר כתוב במין זכר, אך מתכוון לשני המינים או/ו גם מי שעדיין לא החליט לאן שהוא משתייך בדיוק. פורים שמח (-:
מוזמנים לשתף, לשאול שאלות, או להגיב (יש תיבות פייסבוק לתגובה/שיתוף)
לקריאה נוספת :
השקר הגדול ביותר של תורת האימון בספורט הסבולת והקשר לפרשת לאנס ארמסטרונג.
LIMITATION – אימון המגבלה (חלק 2).
ספורטאי מסטרס – בריאות, פרופורציה ואימון ספורטאי מסטרס מזווית אחרת.
ג’לים (וכנראה שגם משקאות איזטונים) יעשו אותנו באימונים איטיים. תוספי תזונה – כמה הם נחוצים?
לשירותי האימון השונים של מרכז PowerTraining – כאן (0523-541563 או elad.bike@gmail.com)