מרץ 2022 – אלעד פלטין (בהקשר הפרק האחרון –

(מילה של רופא | פרק 9 – לעולם לא מאוחר מידי)

מילה של רופא – יאללה – הולכים עכשיו להרים משקולות ולהיות אלי האנה ? קדימה !!! כוח המחץ !!

אין תיאור זמין לתמונה.

 

טוב. מההתחלה והסוף ביחד. הפרק לטעמי חשוב וטוב בהבהרת חשיבות אימוני הכוח. אך שוב, נראה שהמסר עובר בצורה עקומה ולא מספיק מקצועית. כנראה בגלל  חוסר במבוגר אחראי ומקצועי שמתמחה באמת בתורת האימון בגיל מבוגר או בכלל. התמונה התחתונה  והטובה, חשובה  מהתמונה המטושטשת.

 

שאלת המחקר בתוכנית בהקשר לאימוני כוח למבוגרים – האם ניתן לפתח שריר בגיל מבוגר ?

אספו חבורה עליזה מלאת מוטיבציה של בני 70-80 וצפונה. מלאת מוטיווציה – חשוב לרשום. (בדומה לקבוצת טייסים מצטיינים כדי לבדוק מי הטוב מכולם כדי להגיע לירח – מי בסוף הניסוי יהיה הכי חזק ?)  האם אנחנו יכולים לעלות מסת שריר ? ארנולד שווורצגר או WONDER WOMAN (שטות גמורה כן, אבל בסדר) בואו נבדוק.

 width=

למה שטות גמורה ? כי (כמו שנאמר בכתבה על ידי ד”ר גלעד רגב) מסת השריר מפסיקה להתפתח  החל מגיל 40 (ירידות ברמות הפרשות טסטסטורון) ודואכת דרסטית (סטאטיסיטית ! בעשור האחרון של גיל 40 – אויי אברוך !) 

אז לא (ספויילר) אי אפשר להעלות מסת שריר מאימוני משקולות  בגיל 70 ו 80. (התשובה לכך מעט מעורפלת) בתוכנית, אבל אם בודקים שוב – זה ברור לגמרי. מאידך מה כן שיפרו  בהרמת משקל גבוה יותר ?

הם לא עשו זאת מהגדלת מסת השריר, קרוב לוודאי, אלא מכך ששיפרו כל מיני יכולות ויצרו שריר חזק יותר. 

מסובך ? לא ממש.

הם שיפרו את הקוארדינציה שלהם בהרמת משקל. את הטכניקה שלהם.

את הליבידו שלהם (כן !!) הם החלו  להרגיש חיוניים (מלאי מוטיווציה), כאילו הם צעירים בעשר שנים.

הם ביצעו פעילות גופנית וכן עלו בכושר, אך כנראה ולא בגלל העלה במסת השריר (כפי שמוצג בצורה מעוטרפלת ולא החלטית). הם כן שיפרו טווח תנועה – תנועתיות – גמישות ! השריר בגלל שהחל לפעול הפך להיות יותר אלסטי וכך – פעולתו היתה רלוונטית ואיכותית יותר.

 width=

המסקנות ברורות : ניתן לשפר כושר גופני, גם בגיל מבוגר. בטווח מוגבל, אך בטווח מסויים וחשוב ומשמעותי בשיפור איכות החיים שלנו. וברור שנראה שינוי. וזה מאוד מאוד חשוב (והתוכנית מסבירה זאת בצורה ברורה למדיי ועל כך כל הכבוד).

מה חשוב להבין בצורה מעט יותר מדוייקת ומכבדת ?

אימונים פונקציונליים חשובים בכל גיל וכן, גם בגיל מבוגר. אסור לחשוש מאימוני משקולות (נכונים ! ומתאימים!) כושר גופני נמדד ומשתפר בכל מני אופנים. כוח הוא חלק נכבד וחשוב.  אבל הוא רק מרכיב אחד. מלבד הכוח, יש מהירות, זריזות, טכניקה וקוארדינציה, גמישות, שמירת קצב ולמידת קצב נכון. איזון בין שרירים. ואני מניח עוד שקצת ברחו לי.

למה כוח חשוב כ”כ בגיל מבוגר ?  שהוא אובד הכי מהר. אנחנו נשפר את הכוח שלנו באימונים נכונים (גם משקולות) ונתחזק, לא בהכרח דרך הגדלת מסת שריר (שלא תתקיים או תתקיים בצורה לא קריטית) אלא בצורות שונות (שהוזכרו מעלה כבר).

עכשיו בואו ניקח את זה עוד קצת הלאה. הכושר הגופני מושפע רבות מאיכות הכללית של חיינו. כמה ואיך אנחנו נחים, כמה (כמות) ואיך (איכות) אנחנו אוכלים ?

חשיבות הכתבה אינה באימוני כוח שמאוד מאוד חשובים, אלא בעשיית כושר גופני באופן כללי ולחיות חיים בריאים, מלאים ומאוזנים.

זהו, כל הכבוד, חשוב שימשיכו לעשות זאת וישלבו באופן כללי ונכון יסודות של סבולת …טכניקה, גמישות ואימונים פונקציונלים לחייהם.

ספורטאי מסטרס יכולים ללמוד לא מעט מכך מהספציפיות, חשיבות ובניית והתאמת תוכנית אימון אישית (לא העתק הדבק). 

זה לא רק כוח וחשוב מכל – איזה כוח.

 DISCLAIMER – הכותב מנהל ובעליו של 2 מרכזי POWERWATTS בישראל (אימוני עצימות ואיכות שחלק גדול מהקליינטורה שלנו הם בגיל שבין ה 50 המוקדמות ומאוחרות  וגם ה60 ורחמנא לצלן – גם מעבר ל 70. מעבר לים בקנדה יש לנו גם קלינטים שעברו את גיל ה 80, חלקם אפילו מוציאים ואטים של כאלה שמגיעים אלינו בגיל 30 וקשה להם לייצר כזה כושר)

לפרק המדובר – כאן (מילה של רופא | פרק 9 – לעולם לא מאוחר מידי)

ינואר 2022 – אלעד פלטין

ערוץ 1  בחר בעינב גלילי השובבה  לשאול רופאים מה כן ומה לא (שובבה בכוונתי שלקחו נושא מאוד רציני ושמו מנחה “שובבה כדי לעשות את הנושא קליל”). אבל לדעתי הדבר גרוע בהרבה. בחרו במנחה שכנראה ולא בדיוק אוהבת לעשות פעילות גופנית (שזה אגב בסדר גמור).  כך שהפרק בסדרה לא נראה בדיוק שמעודד זאת (בלשון המעטה), אלא עושה בדיוק את ההיפך. 

שמה של התוכנית …..“מילה של רופא”. – כמה  “אמא פולנייה” ונמוך ניתן לרדת מבחירת שם לתוכנית ?

 width=

גלילי פותחת את התוכנית בהכרזה על ניסוי בין 3 קבוצות כדי לבדוק מה הדרך הנכונה לשיפור הבריאות והכושר ?

קבוצה 1. 3 אימונים בשבוע בעצימות נמוכה במשך 50 דקות (מה שמרבית האוכלוסייה עושה)

קבוצה 2. תטפס במדרגות במשך כמה דקות  3 פעמים הלוך ושוב. , 3 פעמים בשבוע.

קבוצה 3. תבצע אימון קצר ועצים מאוד של 1 דקה X 5 פעמים, 3 פעמים בשבוע.

(ספויילר + DISCLAIMER תוצאות הניסוי יכולות גם לקדם את שיטת POWERWATTS) 

    לפרטים ורישום

    שכחו לציין שהניסוי המקורי בוצע לראשונה על ידי פרופסור טאבטה (על שמו גם נקראים האינטרוולים העצימים וקצרים עם מנוחה קצרה, כ”כ קצרה עד שמביאה להקאה).  מחקרו של טאבטה התקיים בשנות ה 90 . דיברתי עם הפרופסור שהתאכזב לשמוע שלא הזכירו את מחקרו המקורי, כאשר שמע שמדובר בסה”כ בערוץ 1  ולא ה CBS או ה BDS, הוא נרגע). למחקר המקורי – למטה בלינקים.

    פתיח התוכנית -כמו כל פתיח של תוכנית העוסקת ברפואה – שאנשים לא יתחילו לעשות שטויות (או לשמוע את השטויות…)

     width=

    אמבטיות קרח – גם כאן הועלו התועלת בענייני אמבטיות קרח. בהקשר של….? הורדה במשקל ?
    מהה !!!????

    שכחו בכלל לציין שהמקור לאמבטיות קור מגיע מהמאה 19 ברפואה הלא קונבנציונלית בתחום הנטורופטיה (חוקר גרמני ששכחתי את שמו) שהצליח להראות שהתאוששות עולה כאשר מבצעים אמבטיות קרח ואמבטיות חום לסירוגין (יש כל מני פרוטוקולים, אני אוהב את ה 30-30 שניות).

     width=

    “אני שרמנטי, רהוט ובעיקר מאוד מאוד בכיר וגם רופא אבל לא בהכרח בסדר הזה” (תסמכו עליי – מילה של מאמן א.פ.)

    בגרמניה ישנם גם בתי חולים סיעודיים שמשתמשים בשיטה הלא קונבנציונלית.(בטיפול בסכרתיים להגברת יעילות זרימת הדם).

    לראשונה נתקלתי בשיטה בקרב ספורטאים ב 2010, כמובן ב…מונטריאול, קנדה. שם הסביר לי אלוף אולימפי ×2 (במוגול) כמה האמבטיות קרח – חום עוזרות לו להתאושש במחנות אימונים קשים וארוכים (מוגול – ענף טכני + כוח +כוח מתפרץ). חזרה בישראל כמאמן וגם כמתאמן, ניסיתי את הדבר על ספורטאי עלית שונים  ברמות גבוהות….אממממ התוצאות – אין לי דיעה נחרצת בנושא. 

    נראה כי היתרונות עולים יותר בקיץ, אז קשה לחום הגוף לרדת מטה לאחר אימון קשה בחוץ. לפני כמה שנים התפרסם מחקר שדווקא הוכיח שאמבטיות הקרח אינן משפרות את תהליך ההתאוששות.

      לפרטים ורישום

       width=

      בראיון מסביר הדוקטור את העומס על רופאי המשפחה, שוכח להסביר שאחוז גדול מהפונים לרופא משפחה (חולים שכלל לא צריכים להגיע אליו מלכתחילה).

      אף פעם לא הבנתי מה ההבדל בין רופא אוזן גרון לרופא אף אוזן בכיר.  ייתכן אולי שרק רופא בכיר שורד אמבטיית קרח של 8 דקות ?

       width=

      צום מיצים בן שלושה ימים. רופא בדק צום של מיצים – ניקוי רעלים.

       width=

      בדק ומצא שבסיום  שלושה ימים עלתה רמת הקורטיזול (תעוד לכך שהגוף ב STRESS) . נו באמת !!!
      אתם יודעים כמה פעמים חזרו אליי ספורטאים ברמה גבוהה שחזרו אליהם לאחר שבצעו צום לפני בדיקת דם, אחרי אימון שבת ומצאו אצלם רמות כ”כ גבוהות של הורמון המתריע על פירוק שריר עד שחששו להתקף לב ושלחו אותם ל א.ק.ג. בהול…אותם אלה פשוט עשו אימון כ”כ קשה יום קודם עד שפירוק השריר ברגליים הפריש הורמון שהראה STRESS.

      בסדרה של גלילי רק שכחו לציין את רמות הקפאין שדוללה מהגוף באותם שלושה ימים.

      תנסו פעם אחת, להגמל רק מקפאין למשך שבוע. מבלי “לעשות” ניקוי רעלים. במידה ואתם רגילים לשתות יותר מ 3-4 כוסות קפה ליום,  בגמילה מקפה תחוו תופעות דומות וכנראה שגם רמות הקוריטזול תעלה, עקב עלייה בלחץ.

      בקיצור האדון רופא (שמתמחה ברפואת עור ולייזר מתחום האנטי אייג’ינג – לא תחום מציל חיים כפי שאני רואה זאת) רק שכח להסביר בצורה מפורשת שהתהליך שהוא התחיל היה יותר צום מאשר ניקוי רעלים.  ברור שצום (כל צום) ילווה בכאבי ראש, מה זה משנה אם הוא ממיצים או אחרי ארוחה מפסקת ביום כיפור ? וכנראה כאב הראש היה קשור להתנקות הגוף מקפאין – חומר ממכר של העולם המערבי ולא רק. הגרוע מכל נשמר לסוף – בסיום האייטם  פונה הרופא ומחליט לאכול המבורגר עסיסי מלא שומן ודרק כאשר כביכול שהוא סומך על הרופאה המייעצת שאמרה לו  :

      “זה בסדר, הגוף יודע לנקות רעלים לבד” (מה הצופה מבין ? שהוא יכול לאכול מה שהוא רוצה…).

       width=

      אז מה הבינו הצופים ? שניקוי רעלים שייך “למחבקי עצים/מתנגדי חיסונים?”

      חשוב לציין אינני טבעוני, אני אוכל בשר (בעוונותי – כי אני חושב שצריך להמעיט בצריכתו, גם מבחינה בריאותית ויותר בגלל שמירת הסביבה של כדור הארץ) ולא, אני לא מנסה לקדם אג’נדה כזאת או אחרת של ניקויי רעלים כאלה או אחרים. מה שחשוב בדיאטת ניקוי רעלים (המשותף לדיאטות המיצים), זה בעיקר בנוגע לנושא יציאות תכופות יותר שכבוד הדוקטור הגסטרולוגית לא ציינה אפילו במשפט 1. (למי שלא הבין, גסטרולוגיה זה מדעי החרא. ובסיום שלושה ימים של “ניקוי רעלים” חייב להיות  שינוי ברמות צמיגות “החרא” בבטן. חתכו בעריכה ?

      (אחת הבעיות של רופאי מחקר שהם נצמדים לדף בדיקות דם כמו “גלגל הצלה”ולא מצליחים להסתכל על התמונה הרחבה כמו בדיקות נוספות וחשוב יותר = איך הפציינט מרגיש?…לפעמים זה נראה שרופאים בודקים יותר איך מרגיש דף תוצאות הבדיקה…)

       

      למה אנשים עוזבים את החדר כושר ולא מתמידים ?

      ממשיכים בתוכנית כמו איזה קליפ – קופצים לשאלת ביניים (בהקשר לניסוי האופניים).

      למה אנשים לא מתמידים בחדר כושר ?

      נו באמת. בגלל 30 מיליון סיבות שונות עליהן ניתן לבנות סדרה שלימה, אבל כנראה אפשר לסכם אותם בשלוש מרכזיות (שלי) :

      1. לאנשים אין זמן פנוי וסדרי העדיפויות שלהם לא מאפשר זאת.
      2. מסגרות לא מתאימות או משעממות להם הם נרשמים (בעיקר חדרי כושר).
      3. אנשים עצלנים וחסרי כושר ופערי הסגירה עד להגעה של הנאה מהענף הכיפי בחדר כושר, גדול מדי כנראה בגלל עודף משקל )או מחסור בכושר מכל מני סיבות) ממנו סובלת קשות כלל האוכלוסייה  בעולם המערבי ובפרט בישראל.

       width=

      שינה והתאוששות >

      POWER NAP – אחד הדברים הכי חשובים שם ומעניינים. חשיבותה חשובה לאין ארוך, אני ממליץ אותה לכלל הספורטאים. לספורטאי מסטרס עובדים בעבודות ארוכות וקשות – שיוכלו להתאושש. משתי סיבות עיקריות – חלק גדול מהם לא חיים חיים ספורטיביים ולכן גם לא ישנים מספיק שעות בלילה (לפחות 7  שעות) + ספורטאי עלית – במידה וישנו POWERNAP אוכל להעמיס עליהם אימון ערב טוב, בו הם לא יהיו כל כך עייפיים.

      תוצאות ניסוי השינה והעירנות (10 דקות שינה) שנעשה שם קצת לא הכי ברורות. רק שוכחים לציין שם, כי POWERNAP גם של 20 דק ביום לא תספיק לשיפור משמעותי של איכות החיים אם לא תשנו מספיק ונכון (איכותי) גם בלילה.

       width=

      חוזרים לניסוי בין שלושת הקבוצות שעשו ספורט :

      בודקים את הנבדקים בעזרת BMI – מושג מדידה שכבר צריך ממזמן לעבור מהעולם, מושג מדידה בעייתי שמתעלם מקבוצות גוף שונות של אנשים.  )שמן..רזה …שרירי

      עדיף להשתמש בכלים יותר מדויקים כמו אחוזי שומן

      וכמו שעשו ומדדו  נכון – שינויים של היקפים.

      בתוצאות הניסוי הוכח מעל לכל ספק שהאימון האפקטיבי ביותר בין השלושה הוא…..

      שניים יותר נכון :

      האימון העצים (טאבטה) + טיפוס מדרגות.

      האימון הפחות אפקטיבי – הוא זה של ה50 דק בעצימות נמוכה.

      (אגב – אנחנו ב Powerwatts רואים את תוצאות הניסוי כל יום).

      אימון מתון יחסית לשריפת קלוריות – יכול להתחלף הרבה יותר טוב בדיאטה בריאה להורדת כמות קלוריות במקום אימון משעמם שגורם רק לדמיין יותר ויותר המבורגר . ..

      “אהבתי” את התגובה של המאמן כושר לתוצאות הניסוי : “אני מופתע מהתוצאות, אבל צריך לזכור דבר אחד – כל הקבוצות ירדו לרמות תקינות” (אין ספק מה שחשוב שבכלל עשינו משהו וקיבלנו שעת מסך).

       width=

      עליית המדרגות היה האימון היעיל ביותר. למה באמת ?

      כי באימון המדרגות השתתפו קבוצות שרירים גדולה יותר ולכן נשרפו גם יותר קלוריות.

      הוא גם היה עצים ומעט ארוך יותר מהאימון עצים של ה 1 דקה (באימון 1 דקה מקסימום גם לא נראה שהיתה התמדה החל מהחזרה השלישית – קשה מדי).

      האימון מדרגות  יצר יותר מוטווציה להשתפר (להגיע מהר יותר לגג – לסיום). מאשר האימון האינטרוולים

      שבמידה ותעשו אותו בקרב 10 ספורטאי עלית כנראה ש 2 מהם יקיאו עקב מאמץ מקסימלי (סימפטום ידוע למאמצים מקסימאלים בתחום זה).

       

      אחד הדברים היותר מעניינים היתה השיחה עם אחד הרופאים על אנשי האי אוקיאנה (הרופא עור מהדיאטה של המיצים) – הסביר ששם חיים חיי בריאות ארוכים יחסית לשאר אוכלוסיית העולם. חקרו ומצאו כמה עקרונות משותפים לשוכני האי :

      1. הם מעולם לא יוצאים לפנסיה או מפסיקים לעבוד
      2. במידה ויצאו לפנסיה, הם עדיין פעילים ספורטיבית  (בהתאם לגילם).
      3. הם אוכלים מעט ומסתפקים במועט.

      שלושת העקרונות הפוכים להתנהלות טבעית של האדם המערבי – העצלן והשמן שרוצה להשיג כל דבר, כאן ועכשיו.

      תוכן ורמת התוכנית הזכירו לי את שתי השקופיות הבאות

       width=

       width=

      סיכומים שלי (והם קצת כואבים למשתתפי התוכנית) :

      1. רופאים עוסקים בלרפא אנשים חולים.
      2. קרוב ל 40% מהאוכלוסייה סובלת מעודף משקל (שזה אומר שזה בעצם מחלה כזאת או אחרת ברמות שונות) – האם רופא צריך לטפל בה ? כנראה שלא, אלא אם כן היא באמת מסכנת חיים…..או נכון יותר לומר עד שמגיעים לרופא יש עוד הרבה אנשים שצריכים לעבור דרכם : תזונאים – דיאטיקנים – פסיכולגים וכמובן כמובן – הכי חשובים – מאמני הכושר (להם נתנו או למעשה כמעט ולא נתנו כלל, שום במה בתוכנית). 

      תשאלו פעם רופא משפחה, כמה אחוזים מהפניות אליו זה פניות פוצי מוצי של יחס. שבקרב 40% מאותם אנשים זה קשור בעצם למחלה הכי גדולה של העולם המערבי….עודף משקל. 

      1. רופאים צעירים (ובכוונה אני כותב צעירים) זה שלמדתם הרבה שנים בתחום שהוא מאוד רחב, לא הופך אתכם למביני עניין ב : תזונה, נפש האדם ותורת האימון .  בדיוק אגב כמו שמאמן טוב, צריך לדעת גם הוא את שלושת התחומים, כולל קצת הבנה ברפואה רלוונטית לענף, אבל הדבר לא הופך אותו למומחה בתחום מלבד תורת האימון !
      2. אל תשכחו את ה 40%. מחלת העודף משקל – מחלת הקורונה וכנראה לא היתה קיימת בלעדייה (לקריאה – לינק בסיום קטע זה)
      3. תקראו קצת על אורח החיים של אנשי אוקיאנה.
      4. אל תשכחו. רופא הוא כמו בנק, אם הגעת אליו, המצב כנראה לא טוב. (לכן – השתדלו כמה שפחות, כי לרופא מגיעים רק כשמרגישים לא טוב……לא שרוצים להתחיל דיאטה או כושר בהכרח אלא אם כן דורש זאת ממך המאמן)

      “אתם יכולים לסמוך עליי” – זו מילה של מאמן POWERWATTS בכיר (+בכירות במדעי החירטוט) 

      ואגב – מצאתי לכם סיבה נהדרת למה אימוני POWERWATTS כל כך מוצלחים, ולמה אנשים (כולם) מהיישוב (ולא רק אלופי עולם למסטרס כמו בתמונה) כל כך אוהבים אותה. היא קצרה – 60 דקות בלבד. עצימה מאוד, אבל אפשרית לכל אחד (כמעט – ובכוונה אני כותב “כמעט”) והיא עובדת יותר למי שיודע לשמור על מסגרת קבועה של אימונים. ב POWERWATTS זה פשוט יחסית (אני מקווה) כי האימונים קשים. קצרים ומעל הכול ולמרות זאת – כיפיים !

       width=

        לפרטים ורישום

         width=

        ואם אתה הולך אליו על בסיס קבוע, כנראה שהמחלה כרונית.

         

         width=

         width=

         

         

         

         

         

         

         

         

            (להצטרפות לאימוני POWERWATTS)

        לינק לפרק המלא המדובר  של התוכנית – כאן

         width=

        לינק לפרק המלא המדובר  של התוכנית – כאן

        https://www.kan.org.il/Item/?itemId=119538&fbclid=IwAR3xQpcAMfHUK4ARhURaQDjaP_SgzlPjTgpEoViZIAJA_ihTE12DLpAY8_0&video_id=1_snfq6hia

          לפרטים ורישום

          (להצטרפות לאימוני POWERWATTS) https://powerwatts.vp4.me/PW2

          יותר חשוב – יאללה להרשם לשני אימוני ניסיון. לא לדאוג, אנחנו שם להחזיק לכם את היד אם תרעד. באמת, לא בקטע “קריפי” – https://powerwatts.vp4.me/PW2

          (אלעד פלטין – הכותב עוסק באימוני POWERWATTS – אימוני עצימות לשלל מגוון רחב של ספורטאים בכל הרמות). אני לא יכול למכור לכם “תוכנית” דיאטה כזאת או אחרת, אלא רק משהו שתוכלו לחשוב עליו עוד קצת. ולהפעיל את השכל הישר שלכם.
          למאמר חשוב מאוד נוסף

          המחקר המקורי של פרופסור טבטאטה – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772611/

          נרקומנים של סוכר, קורונה, תקשורת, ספורט, בליל של אי-שקט. אחרונים – בבקשה לסגור את האור

          חשיבות מסגרת אימונים קבועה ומסודרת + מוטיבציה פנימית וחיצונית

          מה זה בכלל POWERWATTS ?

          לקריאה נוספת באתר POWERWATTS בנושא זה (וגם דוגמאות לפתרון):

          כיצד בודקים האם אנחנו שותים מספיק ? כיצד מונעים התייבשות?