כולנו אוהבים לחלק ולקטלג עקרונות פסיכולוגים להתקדמות ארגון, חברה…קבוצה ? ומה עם ספורטאי ?
מאמנים אוהבים לעשות חלוקות (גם אנחנו) הפעם אנסה להציג חלוקה לארבעה תחומים שבדר”כ מצליחים לגעת בהרבה ענפי ספורט (ומשם, ננסה הפעם להתעמק רק בצד המנטאלי): ארבעת העקרונות המובילים הצלחה/כישלון בהתקדמות ספורטאי :
-
מנוחה והתאוששות
-
תזונה
-
אימונים
-
מנטאלי
כל ארבעת הסעיפים משפיעים ומושפעים אחד על ומהשני. כל תחום (רחב) ניתן לחלק היטב לנושאים שונים ומשונים, גם הם חופפים ומשפיעים/מושפעים אחד מ ועל השני.
כאן אנסה לגעת בתחום 1 – מנטאלי. DISCLAIMER חשוב. ישנם הרבה ששומעים את המושג מנטאלי וקופץ להם פסיכולוג עם כורסה, חפירות עומק לא נעימות או אף כדורים וכאלה – וווואו !!! STOP. קחו את הדברים יותר בEASY. ניתן לדבר על מושגי פסיכולוגיה יותר בקלילות וגם לטפל בהם כך.
לא חייבים להיות פסיכולוג, כמובן עם זהירות וצניעות מחייבת. העניין הוא כי באימוני PW “מיץ האומץ או הפחד, טיפשות או חוכמה (בהמשך) מתגלה מהר מאוד, בעיקר מכיוון שתוכנת האימון מדויקת באבחנה שלה, לא רק מבחינת הואטים, אלה בהרבה בחינות נוספות.
התמודדות עם כשלון
אולי ואחד העקרונות הבסיסיים במנטאליות ספורטאי (חובב או מקצוען), היא התמודדות בריאה עם כשלון, זאת תביא להתקדמות. התמודדות לא בריאה תביא לירידה בכושר או עד פרישה מספורט. שאר הסעיפים המופיעים בתסריט משפיעים על הכשלון/הצלחה. חשוב לציין כי ככל שהרמה אליו שואף הספורטאי גבוהה יותר כך הכישלון או הכשלונות יהיו אבן בוחן עיקרית בתוכנית האימונים שלו וההתקדמות. ככל שהרמה גבוהה יותר, יעדי ההגשמה רחוקים יותר בזמן וההיפך. ככל שרמה נמוכה יותר – גם פחות כשלנות (עם סייגים פה ושם) (בשפה עממית = יותר חיבוקים נחוצים ופחות שימוש בשוט הכשלון)
ההבדל בין כאן ושם.
כמו בכל דבר בחיים – צריך לדעת היכן אנחנו נמצאים היום ולאן אנחנו מעוניינים להגיע. במידה ואחד מהשניים לא ברור, ההצלחה במימוש המטרה תתרחק ותביא תסכולים עקב TOO MUCH כישלונות = חוסר איזון. היכן אנחנו נמצאים ולאן פנינו מועדות (?) התשובה תלויה בהתאמת תוכנית אימון – בחירת המטרה ובחירת הדרך (התוכנית). שתיהן משפיעות אחת על השנייה. במידה והמטרה גבוהה ואתגרית (מדי), תשפיע על הדרך (תוכנית + אורח חיים). רמת הרצינות (במידה והיתה גבוהה קודם) (=דרך = רמת כושר בסיסית) תעזור לנו בהשגת המטרה. במידה והכושר רחוק מיעדי המטרה, נניח שנשנה את הדרך, אך האם נוכל לשמור עליה אחרי השגת המטרה ? (איזון).
יש שבוחרים מטרה גבוהה – לדוגמה, לרוץ מרתון כשהם עדיין לא בשלים לסיים ריצה של 5ק”מ. TOO MUCH מוטיווציה זה לא תמיד דבר טוב…פציעות ודברים אחרים. (חוקר סיני זקן ממעבדת וואן אמר בדצמבר 2019 : “לאט לאט – מהר מהר”) (הוא כבר לא בין החיים).
התנהלות במרוץ כביש (או בדברים אחרים בחיים…)
ניהול מרוץ ניתן לחלוקה בארבע תכונות אופי : אומץ – פחד – טיפשות וחוכמה. בכל אחד יש מצב דומיננטי ואחר – מוחלש. אין כאן נכון או פחות נכון, אלא רק בהתנהלות אדם או ספורטאי בהקשר של התנהגות או התנהלות, בנושא האופי שלו. במקום X (ספורט) יכול לנהוג כך. ובמקום Y (עבודה/בית) ינהג בצורה דומה, או בצורה אחרת (בדר”כ נראה לי שינהג בצורה זהה). כאשר מנסים להשיג מטרה גבוהה או קשה יותר, חשוב לזהות את ה LIMITATION שלנו, בהרבה פעמים תכונה חיובית שלנו (אומץ לדוגמה) יכולה לשחק לנו כרועץ > אומץ יתר = טיפשות. וחוכמת יתר =פחדנות. (כנראה ו…) יעילות מתקיימת כאשר מתקיים איזון בין שלל ארבעת המרכיבים (במילים אחרות = מיצוי פוטנציאל).
מסגרת אימונים קבועה או מבולגנת
כמו שנער מסדר את תיקו לבית הספר… המחברת, מסודרת או ברדקיסטית ? כך גם הכנת השיעורים, כך הישגיו. בדיוק כך גם תוכנית האימונים – מסודרת ? או בלגן ? איך נראה המשוב השבועי והיומי שלכם בתוכנית האימונים ?
ככל שספורטאי ממוקד בתחום בו הוא עוסק, כך התקדמותו תהיה יציבה יותר. לרשותו של הספורטאי: עממי, חובבן או מקצוען, עומדות מסגרות אימון אשר שומרות על מיקוד האימונים. ככל שספורטאי ממוקד בתחום בו הוא עוסק, כך התקדמותו תהיה יציבה יותר, על דרך השלילה, ככל שהמסגרת תהיה שברירית ומעורפלת, כך תהיה גם התקדמות הספורטאי. מיקוד טוב באימונים לא יפגע או יבוא על חשבון הזמן הפנוי לחברים, ללימודים או לחיי משפחה.
מדד לחוסר יציבות בקרב ספורטאים חובבים בעיקר אך לא רק
לחץ – STAY CooL Yolanda < BE COOL
.1זה בסדר להיות קצת בלחץ (גם אם אתם מנוסים) השאלה כיצד מתמודדים איתו.
2 נסו לשלוט ולסדר את הדברים (בהם יש לכם שליטה) כך שיורידו מכם לחץ.
(ולדעת מראש באילו דברים אין לכם שליטה = סתם לחץ)
3. אל תשנו דברים ברגע האחרון = לחץ.
4. תדעו, לקראת תחרות גדולה כולם בלחץ, גם אלופי עולם.
5. Don’t Look Cool, Be Cool זה יוריד הרבה לחץ.
מצוינות – המצאה של בינוניים מתוסכלים – מגיע ביחד עם ההבדל בין כשרון לעבודה קשה.
מצוינות היא דבר אישי. אפילו בתחרות ספורטיבית בה הכללים ברורים – רק בה ברור מי היה המצוין = המקום הראשון ואחריו השני והשלישי.…רק באותה תחרות, באותו יום…..כשאתה אומר למישהו שהוא “מצוין” קשה לשאוף לעוד מלבד מלחזור על אותם דברים...ולהישאר במקום.
כישרון יש כמו זבל ואנחנו מנקים את יער בן שמן – “אצלנו במומנטום אין מצוינים, יש בסך הכול טובים יותר וטובים פחות…מצוינות זה המצאה של בינוניים מתוסכלים”. הסיסמה הבלתי רשמית – היה ברור לכולם שכישרון זה לא תנאי עיקרי או הכרחי להצלחה, בשום דבר.
האם כולנו כישרוניים ? או האם אף אחד מאיתנו לא מוכשר באמת ?
כישרון הוא מתנה אמיתית, השאלה מה את או אתה מחליטים לעשות איתו ? כיצד להתמודד מצד שני עם ה LIMITATION שלכם, ברמת האימון האישי ? וחשוב יותר – גם אם אין לכם כישרון (תמיד יש) – תזכרו תמיד שיש סיכוי…עם עבודה קשה.
רגישות לכאב – זה עניין אישי – תרבותי
שני ילדים השתחררו מניתוח פשוט ביד. שניהם מגיעים מרקע תרבותי שונה. ייתכן שהכאב שיחוו במהלך השיקום יהיה שונה. למרות שהקרע בשריר בעקבות הניתוח זהה לחלוטין. אנחנו חווים כאבים בעוצמות שונות כלפי חוץ, בהתאם לאיך שחינכו אותנו להגיב לכאב – להפנים אותו או להחצין אותו. אלה משפיעים עלינו “כמה אנחנו” מסוגלים לספוג כאב, ללא קשר לרמה כושר גופני פיזיולוגי. וזה…הכאב, משפיע עלינו ללחוץ עוד, או להרפות. הפיזי מושפע מהמנטאלי ולהיפך.
בשרטוט (מעלה) התווספה “ההשלמה” בין הצדדים (תחכום מול פשטות, מעבר לשרטוט העליון > חוכמה-טיפשות- אומץ ופחד) אלה תמיד ‘באים’ יחדיו וחשוב האיזון. ספורטאי טוב יודע לאזן עצמו בין שני הצדדים. (גם אם הוא בתמהיל של 90/10% – ספורטאי טוב מודע למגבלות שלו. כי יתרונות יכולים להפוך ברגע אחד לחסרון גדול של כישלון) בשרטוט האחרון התווסף “כישלון” שמתרחש כשאנחנו מגזימים, אחת מהשתיים : או בשליטה מוגזמת מדי-תחכום יתר (שואלים שאלות, ביקורתיים, חוששים לתת הכול וכיו”ב) , או מנגד בחוסר שליטה מוחלט -פשטות ותמימות יתר – כאוס (טיפשים, ראש בקיר וכו’ כשאר הדוגמאות).
TOO MUCH OR TOO LESS CONTROL
באופניי כביש ניתן לכנות את הספורטאי – “חיית היבריד” (“שילוב” בו צריך לדעת לתת ספרינט / אנאירובי ובעיקר סבולת). ניתן לומר בצורה גסה, כי יכולת נג”ש = קצב קבוע (בדר”כ יכולות סבולת מהירות) ומצד שני – שינויי הקצב (אנאירובי) + ספרינט = כאוס. רוכב כביש טוב (כמו כל ספורטאי) צריך להכיר ולזהות את אותם מקצבים נכונים, ולשמור ולדעת “לתת” בדיוק את הקצב הנכון (לדוגמא – בספורט החתירה הקבוצתית – הדבר הוא קריטי מאוד – כל ספורטאי בקבוצה צריך לדעת לשמור על מקצב נכון – קבוצתי). ישנם הרבה פעמים בהם ספורטאים בתחומים מסוימים מתנהגים בצורה ביקורתית וחששנית (פחד) ובתחומים אחרים בכאוס מוחלט. לא ניתן לשים ספורטאי כאן או שם, בייחוד ברמות הגבוהות. כן נכון לומר “יש צורך לקיים איזון בין שתי הקצוות החדים, ספציפית לגבי כל ספורטאי וה Limitation האישית שלו ומטרותיו.
לפירוט והתעמקות בנושאים שהוצגו מעלה
ההבדל בין כאן לשם BE COOL מסגרת אימונים קבועה התמודדות עם כישלון
מצוינות – המצאה של בינוניים מתוסכלים
מאמרים נוספים פסיכולוגיה – דף 1
מאמרים נוספים פסיכולוגיה דף 2
מאמרים נוספים פסיכולוגיה דף 3
לשאלות במייל – elad.bike@gmail.com טלפון 0523541563
האם ניתן לאפיין ולזהות תכונות אופי או התנהלות של אדם באמצעות אימוני POWERWATTS ? התשובה לכך היא כן ולא. כן מתי שאנחנו צודקים ולא מתי שטועים, בואו לנסות ולבדוק בעצמכם – לרישום לשני אימוני ניסיון – כאן