[

 06/01/2015*(כתב > אלעד פלטין) כותב המאמר מאמן בתחום הסבולת ומביא את הכתוב מניסיון אימון ספורטאים בכל הרמות. לא, אינני תזונאי מוסמך ולכן – נא לקרוא את המאמר ברוח זו. בכל מקרה המאמר אינו בא להחליף ייעוץ תזונתי של איש מקצוע ואינו בא להחליף או להמליץ על תזונה כזאת או אחרת.

פגשתי ואימנתי עשרות רבות של ספורטאים בשלל רמות. בעבר כאשר חלק מהם ציין בפניי שהם עוברים לתזונה טבעונית, בדר”כ הרמתי גבה. לא הלכתי נגדם, רק ביררתי הנושא בקרב רופאי ספורט, פיזיולוגים ומאמני ספורטאי עלית במגוון תחומים. תשובתם היתה דומה. מרביתם לא היו בעד דיאטה קיצונית כזאת בצורה מוחלטת, למרות יתרונותיה.

    לפרטים ורישום

    או כדי כבר להרשם לשני שיעורי ניסיון – למלא את הטופס כאןelad-8964

    שתי סיבות מרביתם ציינו:

    בהרבה פעמים מתגלים חסרים שונים של ברזל שהינם קריטיים מבחינת יכולת ביצוע, בעיקר עקב פגיעה ביכולת ההתאוששות. בתזונה טבעונית, קיים חשש לחסרים בברזל – לכן, יש להיערך בהתאם. בקרב ספורטאיות (ללא קשר לספורט סבולת) חיסרון בברזל הוא קריטי יותר מאשר אצל ספורטאים. 

    בקרב ספורטאים שאימנתי במהלך השנים האחרונות ופנו לדיאטה טבעונית גיליתי את הדברים הבאים :

    1.      בקרב חלק מהם, התגלה קושי בבניית מסת שריר בצורה מיטבית ללא השימוש בתוספי תזונה (חלבון לכל מני סוגים שונים ותוספי ברזל לסוגיו).

    בהמשך לסעיף 1, חלק מהספורטאים טענו שלאחר הדיאטה, הם אכן הרגישו קלילים יותר, אך ציינו שהרגישו שחסר להם כוח מתפרץ בתחומים שבין ה 1 שנייה ל 60 שניות.

    IMG-20160123-WA0011

    כעת ? מה נכון ? מה כדאי ? זה בסוף…סבלנות.

    ע”פ עקרון האינדיוידואליות (לקריאת המאמר המלא – כאן).  “מדעי האימון (כמו מדעי הרפואה) אינו מדע מדויק אלא מדע סטטיסטי”  (פרופסור רפי קרסו). ספורטאי או ספורטאית בנויים אחרת ומגיבים בצורה שונה לאימון, לתזונה, להתאוששות ועוד ועוד, כל זאת בהתאם למבנה הפיזיולוגי והאנטומי שלהם.

    בהמשך לסעיף 1. ניתן לשער כי :

    א.      ספורטאי בעל עודף משקל – דיאטה טבעונית תקדם אותו רבות להשגת מטרותיו (מומלץ לקרוא גם LIMITATION)

    ב.      ספורטאי בעלי ממדי גוף שרירי (מזומורף) בענף הסבולת ייתכן וצריך לחשוש פחות מדיאטה טבעונית עקב החשש לחסרון בחלבון. ומצד שני האקטומורף (הספורטאי הרזה) רצוי שייבחון את כמות החלבון שהוא מקבל, גם מהחי ולא רק מהצומח.

    כוחה העיקרי של הדיאטה הטבעונית, שאני מאוד בעדה, בעיקר בקרב ספורטאי מסטרס, בכך שהיא מסננת את “הזבל” שאנחנו נוהגים לאכול בדרך כלל  (בעיקר בקרב אלה שתרבות התזונה שלהם ירודה):

    סוכר לסוגיו השונים  : משקאות מוגזים, חטיפי אנרגיה, מוצרי לחם לבנים ושאר מוצרי תעשייה פחמימתיים בעלי ערך גליקמי גבוה.

      לפרטים ורישום

      או כדי כבר להרשם לשני שיעורי ניסיון – למלא את הטופס כאן

       

      Vücut Tipinin Belirlenmesi

      במאה ה 21 הדיאטה הטבעונית כמו כל מוצר – כדי למכור אותו יש שמשווקים אותו באגרסיביות כדי להחדירו לשוק (בדומה למחלקת השיווק בארגון דאעש, כנראה ואלה לא היו במרכז העניינים ללא עריפת הראשים ושאר המעשים המזעזעים שנכנסים לתודעת הציבור). בדומה (באלף אלפי הבדלות) הBOOST  (השלילי והחיובי) שמקבלת הדיאטה הטבעונית מכל “מחבקי העצים ואוהבי החיות”. ברמה האישית, זו כלל לא הסיבה שאני ממליץ על דיאטה מעין זו, רק שבהחלט ובמידה ודיאטה טבעונית משפרת גם את איכות הסביבה (והיא בהחלט כן), אז אין בזה שום דבר רע, נהפוכו.

       

      תזונה בריאה היא תזונה מאוזנת. “דיאטה טבעונית לאוכלי בשר” – קשה עד אי אפשר “למכור” או “לשווק”. מקסימום זה אני שיכול לכתוב לכם על זה ולומר : “רבותיי ! תאכלו בריא ותמצאו את האיזון המתאים לכם, בהתאם למגבלותיכם”.

        לפרטים ורישום

        או כדי כבר להרשם לשני שיעורי ניסיון – למלא את הטופס כאן

         width=

        ובמידה ואתם ספורטאים או עוסקים בספורט, הייתי כן ממליץ דיאטה מעין זו :

        א.      במידה ואתם סובלים מעודף משקל (גם עודף משקל קל !)

        ב.      סובלים מאלרגיות (או תחלואה כרונית אחרת) שהרפואה הקונבנציונלית לא הצליחה לפתור.

        ג.       התזונה שלכם (ללא קשר למשקל חריג) מתבססת על הרבה סוכרים ומזון תעשייתי לא בריא (ללא קשר לאכילת חלבון מהחי או שלא).

        ד.      במידה ואתם ספורטאי עלית, או ספורטאים מתקדמים בעלי אחוזי שומן נמוכים ואתם טבעונים, הייתי כן חושב (ללא קשר בהכרח, לבדיקות דם תקינות) לאכול מעט 1 – 3 פעמים בשבוע חלבון איכותי מהחי. (בשר איכותי = ללא הורמונים ושאר מוצרים תעשייתיים)

        ה.      צריכת חלבון ותוספים ? שוב, עיקרון האישי –כל אחד ויכולת הספיגה השונה שלו (ספיגת חלבון, ספיגת ברזל ועוד). מניסיוני, הרבה ספורטאים נוהגים לצרוך כמויות חלבון שמעבר למה שצריך, דבר הפוגע בכליות וחשוב מכך הגוף בסופו של דבר לא מקבל את כמות החלבון הנכונה. ובמידה וספורטאי מעוניין לרדת במשקל, הרלוונטיות של תוספי חלבון ומשקאות התאוששות עתירי סוכר יורדת פלאים מטה וחסרונותיהם עולים על יתרונותיו.

        ו.        בנוגע לתוספי ברזל (לסוגים השונים) לספורטאי הטבעוני – בדר”כ מומלץ (שוב בהתאם לבדיקות דם ואישור לכך שקיים באמת חסר).

        עדכון אפריל 2016 – השבוע נתקלתי בהרצאה מעניינת של ד”ר מייקל גרגר – מומחה עולמי בתזונה טבעונית.

        דר טבעוני

        לינק להרצאה – למטה

        1. ההרצאה מדברת יותר אודות אורח חיים בריא וירידה בתחלואה של מחלות לב – סרטן וסוכרת עקב המעבר לטבעונות (ופחות אודות יתרונותיה לספורטאים).
        2.  לטעמי. באופן כללי וגורף דיאטות טבעוניות מתאימות פחות לספורטאי סבולת ברמה גבוהה/בינוני + ונשים באופן כללי (מחסור במאגרי ברזל).
        3.  מצד שני. לכל ספורטאי מסטרס שסובל מעודף משקל, הייתי ממליץ על שינוי לתזונה טבעונית כמה שניתן. (גם אם הוא סובל ממאגרי ברזל נמוכים, באופן יחסי, באותה תקופה).
        4. מביקורי האחרון בקורנל (2015) זהו עיירה טבעונית לכל דבר (לכן יש גם להתייחס לנקודת המוצא של המרצה – אוכלי בשר שם נתלים על העץ הגבוה ביותר, מצד שני, קילו עגבניות אורגניות זול בהרבה מקילו עגבניות רגיל בישראל).
        5. שורה תחתונה. ההרצאה מעניינת מאוד אך עם לא מעט סייגים. ונראה לי כי חשוב להקשיב לה. בעתיד, אחשוב בהחלט להמליץ יותר באופן גורף על דיאטה, זו כאשר יעלו את רמת תוספי הברזל ואיכות ספיגתם בגוף. כמו כן – מעניין לקיים קבוצת ביקורת של אוכלי “אוכל בריא” (קרי – טבעונים אוכלי בשר איכותי 3 פעמים בשבוע), אשר נמצאים בכושר טוב (קרי – רזים) ומה רמת התחלואה שלהם כנגד מחלות ? 
        6. בהמשך לסעיף 5 – מדעי הרפואה הוא מדע ספציפי ובטח מדעי התזונה, לכן יש קושי רב להכליל מדע זה על כל אחד ואחר, בהתאם לספציפיות שלו, בייחוד ובמידה ומדובר על ספורטאים מקצוענים, או אפילו גם ספורטאים חובבים בעלי נפח אימונים שבועי – גבוה.
        7. בינתיים. פסח כשר

        * כותב המאמר הינו מאמן בתחום הסבולת ומביא את הכתוב מניסיון אימון ספורטאים בכל הרמות. לא, אינני תזונאי מוסמך ולכן בבקשה – נא לקרוא את המאמר ברוח זו. בכל מקרה המאמר אינו בא להחליף ייעוץ תזונתי של איש מקצוע.

        לינק להרצאה של ד”ר מייקל גרגר – כאן

        למאמרים נוספים בתחום התזונה – כאן

        לשלל שירותי האימון שלנו – כאן

          לפרטים ורישום

          או כדי כבר להרשם לשני שיעורי ניסיון – למלא את הטופס כאן

           width=