עדכון לכתבת הסוכר 15.07.2022
השבוע שאלתי חלק מהמתאמנים שלי האם הם קראו על הטיפול שהוזכר לאחרונה באחד מערוצי התקשורת, למניעת הזדקנות. אחד קפץ עליי (מילולית) עם הידיים על הצוואר – “אלעד, אתה תמיד אנטי !” אני ממש לא.
רק שאנחנו צריכים, חייבים, לבחון דברים בעיניים ביקורתיות ולקרוא מאמרים (גם אקדמיים) ולא רק בעיתון, שמלכתחילה נחפש בעצם שני דברים :
1. מה מנסים למכור לנו ומי המממן של הכתבה (ספונסרים יש לא רק בספורט…)
2. או…(שזה בעצם די דומה) מה האינטרס בכתיבת המאמר ? (בדיוק כמו שיש ערוץ חדשות או עיתון עם אג’נדות כאלה או אחרות).
ב 2013 הוזמנתי על ידי ד”ר רון גולן לכנס רפואת ספורט. התבקשתי לתת הרצאה על POWERTRAINING (חשיבותם של אימוני עצימות שהתבססה על עקרונות POWERWATTS אותם למדתי בקנדה ב 2010). לפניי – הרצאה של פרופסור אמריקאי בקרדיולוגיה וספורט. הרצאה מעניינת.
הכנתי 2 מצגות. אחת בעברית ושנייה באנגלית. כמובן שהעדפתי את זאת בעברית.
בגלל הפרופסור התבקשתי לתת אותה באנגלית. שברתי את השיניים. בסיום ההרצאה שלי היו 5 דקות לשאלות. כולן היו ב….אנגלית (והן לא עסקו ברמת האנגלית, שהיא ממש לא משהו). המשכנו לדבר אחריי וראיתי שהוא כל כך מתעניין אז דחפתי לו את הקונטקט של פאולו סלדנהה (יכולת הידע הפיזיולוגית שלי – מוגבלת).
ומה הקשר ? בהמשך יום העיון השתתפו גם גורמי רפואה מצה”ל. עסקו שם הרבה בפציעות חיילים קרביים (אולי כבר אז לא הבינו שהם קצת שמנמנים ?) אחד הדברים הקשים לשמוע היה שאחד הגורמים הבכירים טען שם : “חיילים קרביים אינם ספורטאים!” אנחנו מדברים על 2013 לא על 2003 !
וכל זאת בעצם הקדמה לכתבה גדולה בעיתון THE MARKER :
שיחות פנים רותם שטרקמן + רוני לינדר.ראיון עם סא”ל פרופ’ גלעד טוויג – מנהל מרכז המחקר לבריאות אוכלוסיות במכון שיבא.
התשובות בראיון מראות שבעצם לא התקדמנו הרבה מ 2013, אלא רק השמנו יותר. חלק גדול מהמאמר נכון ומעניין.
אפשר להיות גם שמן וגם בריא? “לא. אתה עלול למות בגיל צעיר”
פרופ’ גלעד טוויג, לשעבר ראש ענף מחקר בחיל הרפואה, מודאג מהזינוק בעודף משקל בקרב צעירים – שפוגע בבריאותם ■ מדובר במגמה עולמית, שנובעת לטענתו מגישה מוגברת למזון מעובד ורווי פחמימות ומהיעדר רגולציה וחינוך.
זאת הכותרת….הרבה שכל והרבה חוכמה. באמת. מציג נתונים שמראים (בוקר טוב ירושלים) שצעירים מפתחים מחלות של זקנים עקב תזונה וחיים לא בריאים. מעניין (אבל לא מפתיע) לגלות ששכבות נמוכות יותר סובלות יותר מהשמנה.
באיזה שלב בראיון מגיעים לצה”ל והשירות הצבאי…”גם החיילים הקרביים משמינים ?” “כן. אני יכול להעיד מהחוויה שלי כרופא גדודי בגדוד חי”ר – הרוב המוחלט בפלוגה המסייעת היו עם כרס. ….. אבל החיילים בידיים שלכם, זו הזדמנות פז. אפשר לעשות להם הדרכות, להגיש להם אוכל בריא, להטיל מגבלות על מכירת מזון מזיק.
(שואל הכתב ) : “המשימה של צה”ל וחיל הרפואה היא לשפר כל דבר – גם את המחקר, גם את הטיפול וגם את המניעה. ויש לזה מקום, אני רק אגיד שככל שעובר הזמן – הדברים האלה קורים באקלים תזונתי כזה, עם מידות ומספרים כאלה שכשהמתגייסים מגיעים לצה”ל – הרבה יותר קשה לשנות”.
אדוני הפרופסור – עם תשובה כזאת, (בבה”ד1 מלמדים) שמים את המפתחות על השולחן והולכים הביתה !קשה לשנות
(לנשים אפשר להציב קריטריונים הזויים, אבל חיילים קרביים יכולים כן להיות עם כרס??) (ואני בכלל שוביניסט (שובינסיט אבל גמיש !) אל תראו אותי ככה).
נחזור לפאולו סלדנהה. (POWERWATTS) מי (שגם בין השאר) מאמן את (והאמין…) בכריס פרום. כשפאולו מגיע לארץ אנחנו מקפידים להפגש כמה שאפשר (אני מקפיד שלא יחרטטו את פאולו יותר מדי ומה שמעצבן שהוא כבר למד כ”כ טוב שהוא לא צריך אותי)
(POWERWATTS TLV) הפך בגלל הקורונה לאחד המרכזים החזקים ביותר בעולם, וזה לא בגלל הח”מ , כנראה בעיקר בגלל המתאמנים והמאמנים האחרים (וגם קצת ביבי, אבל בואו לא נכנס לזה)
אם בשיחות שלנו פעם הייתי מתלהב יותר על סוגי האימונים שפרומי עושה (חלק תוצרת ישראל…) ומשחקי האימון (חלקם פאולו למד מקבוצת מומנטום ז”ל), בשנים האחרונות מעניינים אותי יותר אימון ספורטאי מסטרס ופחות ופחות רוכבי עלית מקצוענים.
השיחות לאחרונה נסובות הרבה פעמים על הפער הגדול בין עולם המחקר האקדמי לבין העולם המעשי שכמעט תמיד מקדים אותו. אימוני “רעב” (שלא בדיוק תמצאו לכך צידוקים אקדמיים, אולי היום כבר כן) לספורטאים שצריכים-חייבים לבצע כדי לרדת במשקל (זה לא בדיוק נחמד, אבל הם לא צריכים לכבוש את סורייה או להגן על מדינת ישראל, הם בסך הכל צריכים לנצח מרוץ…)
תכל’ס פתרונות : (“זה אלעד יחנטריש החלק הקשה…”)
1. ההבנה שאין תרופה לירידה במשקל (יש כזאת אך היא בעייתית, אבל זו לא הנקודה).
2. ההבנה בצעדים קשים (חוקתית) נגד תזונה שאינה בריאה, ללא קשר אם את/ה סובל או לא מעודף משקל. בדיוק כמו שמסוכן לשתות אקונומיקה, איסור השימוש בסוכר או במוצרים דומים שאינם בריאים.
3. הצבת קריטרונים לחיילים קרביים ולא רק קרביים (משקל תקין כבר בצו ראשון וקריטריון משקל אינינו קריטריון יחיד). ההבנה שהצבא הוא גוף שאינינו דמוקרטי (אוי ווי)והיכולת שלו לשנות גדולה הרבה יותר ממרכזים גדולים אחרים.
4. שינוי הרגלי תזונה ואורח חיים קשור למשרד החינוך. הוא לא בהכרח קשור למשרד הבריאות (זה מטפל באנשים חולים) במרבית הדברים צריכים לטפל אנשי הוראה, דיאטטיקנים ואנשים מתחום הספורט.
5. ההבנה הכמעט הוליסטית (ואני ממש לא מייצג תחום זה) של עולם הרפואה, כי יש לעסוק בשיפור רמת החיים ולא בניסיון פתטי לפעמים להאריך אותם – תעזור מאוד (לינק).
(כולנו נגיע לקבר, השאלה לא באיזה גיל כרונולוגי, אלא באיזה גיל פיזיולוגי ומנטאלי…תרופות לפעמים עושות את ההפך….)
רופא המשפחה – הוא הרופא החשוב ביותר בישראל (בעיקר שהרפואה ציבורית). חשיבותו הגדולה במניעת הקליינטים שלו להגיע (עקב השמנה או אורח חיים שאיננו בריא) לרופא מקצועי יותר….או בשפה אחרת. כיום חלק מרופאי המשפחה עסוקים בניתוח דפי בדיקות מעבדה ודם במקום לשאול את הפציינט – מה מציק לך ?
6. ילדים השמנה וספורט. זה שהילד שלכם עושה ספורט זה יופי. זה שהוא רזה (לא יותר מדי !) זה גם בסדר. זה לא אומר שבגלל זה הוא צריך לצרוך משקאות מלאי סוכר. אתם מחנכים אותו לתזונה שאינה בריאה. מצד שני גם חשוב האיזון לצד השני ולא להכניס לילדים “הרגלי הפרעות אכילה” (אני רואה זאת לא מעט בקרב מאמנים שחושבים שילד בן 15 הוא מקצוען בTDF והאמת גם בלהיות מקצוען לא מצדיק זאת).
6.5 בעלי אינטרסים – במי בעצם צריך להלחם ? – כדי לדעת זאת צריך לדעת :
- מי המרוויח הגדול ביותר ממכירת מזונות ומשקאות שאינם בריאים.
- מי המרוויחים הגדולים ביותר מהשמנה ? (ראו בהמשך)
7. זה הרבה יותר מורכב מהשישה סעיפים כאן….אבל הכי חשוב – אתם מוזמנים לקרוא כאן למטה…….נרקומנים של הרואין
(עדכון 15.7.2022 אלעד פלטין כתגובה לכתבה בעיתון DE MARKER) אפשר להיות גם שמן וגם בריא? “לא. אתה עלול למות בגיל צעיר”
נרקומנים של הרואין
ב 2011 הדרכנו קבוצת ילדים בלוד שהתאהבה ברכיבת אופניים. לאחר “מסע כומתה” של 3 חודשים של אימוני ריצה וכושר גופני קיבלו 5 “השורדים” אופני הרים חדשים להתאמן עליהם פעמיים בשבוע. (עוד שורד יותר מפורסם הוא יאיר רביבו, אז ראש אגף החינוך בעיר שעזר לנו לפתוח כמה דלתות. כיום ראש העיר).
למדתי מהילדים לא מעט, באמת ואולי עדיין. מקווה שהם ממני גם ולא רק אופניים. באחד השיעורים הראשונים על אופניים. הם הסבירו לי גם כלאחר יד בחימום ליער בן שמן, כיצד מזהים נרקומן (הם היו בני 10-12) למען האמת שבעניין הזה הם לא חידשו דבר : “בדר”כ רזה, שוכב באמצע היום ברחוב על הבטן עם הפנים ברצפה”
ומכאן למשהו אחר לגמרי. איך אפשר לזהות נרקומן של סוכר ?
רגע ! מה פתאום סוכר ? ואיך אפשר לזהות נרקומן של פייסבוק ? אינסטגרם ? ווטסאפ ?
התשובה ברורה, אבל לא נעשה אותה כזאת רטורית….כמו הנרקומן של הרואין, ממש לא קשה לזהות נרקומן של סוכר…כי הוא (תזהרו…זה לא פוליטקלי קורקט) שמן !!!!!! (ולא, לא צריך לעשות על זה מחקר בשיתוף נס”א)
(שקופית מתוך הרצאה – ספורטאי סבולת -זה הכול עניין של איזון)
(להצטרפות לאימוני POWERWATTS)
ולמה זה לא פוליטיקלי קורט ?
>>> כי מחצית האוכלוסייה בישראל סובלת מהשמנה.
מחצית ! והרי אנחנו ממשלת שינוי כזאת שאוהבת ומחבקת את כולם – פוצי מוצי, אז לא יפה לצחוק על האחר (זו היתה הציניות שלי זה ממש לא אני – אז תסלחו לה בבקשה)
רבע מהאוכלוסייה בישראל סובלת מהשמנה חולנית. שאלתם פעם, או שמעתם פעם מישהו שואל היכן היתה הקורונה במידה ורבע מהאוכלוסייה בישראל לא היתה סובלת מהשמנה חולנית ? (השמנה חולנית = השמנה שיכולה להביא לסכנת חיים).
ומה עם הרבע השני שעדיין סובל מהשמנה ? ומה עם הרבע השלישי “שרק בכאילו” (“מהכאילווו” של ברוך – הגשש החיוור) אינו סובל מהשמנה בגלל שסידרו לו את הגרפים והוא רק יחסית רזה לשאר השמנים ?
שלושת גורמי הסיכון הגבוהים ביותר של קורונה הם : (ע”פ קופת חולים כללית)
-
BMI של 30 ויותר (השמנת יתר) שזה למעשה רבע מהאוכלוסייה בישראל.
-
סוכרת.
-
מחלה של הלב ושל כלי הדם.
למרות ש BMI הוא כלי בעייתי בחישוב מצב השמנה (בריא – לא בריא, שמן) הוא בהחלט מספיק טוב בשביל להגדיר מי שמן מאוד ומי לא (כמו שילד בן 12 בעיר לוד מבין שמי ששוכב על פניו באמצע הרחוב משהו לא בסדר איתו – בקיצור, לא צריך נוסחה בשביל זה…ולא, זה ממש לא בסדר שילד בכל מקום יודע זאת !!!)
מי כן צריך ? מי שלא רוצה לראות את האמת, או שזאת לא מספיק ברורה לו ?
סימון מוצרים שמנים/ ממולחים/ עם סוכר בעזרת מדבקות – יעילותן מוטלת בספק גדול (“כשנה וחצי לאחר כניסתה לתוקף של רפורמת סימון המוצרים, הישראלים בעיקר מתעלמים” – THE MARKER)
(שקופית מתוך הרצאה – ספורטאי סבולת -זה הכול עניין של איזון)
למה מוטלת בספק ?
תחזרו רגע לנרקומן ההרואין. במידה ונשים לו מדבקה על החומר – “מסוכן לבריאות” האם זה יצמצם את תרבות הצריכה להרואין ? כנראה שלא.
התמכרות – זו התמכרות, מי קשה ומי קשה יותר. להיגמל ממנה זה לא רק מדבקות.
הרבה מעבר לכך, מזון מזיק ושאינו מזיק זה לא עניין של שחור ולבן. כמו האמרה (שגם היא לא כ”כ מדויקת אך מצליחה להעביר את המסר) :
אפשר :”לאכול לחם מלא ובריא”
ואפשר גם :
לאכול גם מללללללא לחם מלא”
בקיצור פראפזרה לכך שניתן לאכול הרבה אוכל בריא ויותר מדי ממנו ולהפוך את אכילתו ללא בריאה.
דברים נוספים חשובים כדי להסביר אותם בעזרת מספרים :
ההשמנה מקצרת את חיי הישראלים בשלוש שנים וארבעה חודשים
הטיפול במחלות שנגרמות כתוצאה ממנה כרוך בסכום עתק של 39 מיליארד שקלים בשנה.
מגפת ההשמנה תגבה מחיר כלכלי כבד שיגיע בממוצע לכ־3% מהתמ”ג.
27% מהישראלים סובלים מהשמנה חולנית ומפתחים מחלות כתוצאה מההשמנה.
אחד מכל שלושה ילדים בישראל (כ־35%) סובל מהשמנה.
מחצית מהישראלים סובלים מהשמנה (כולם בתוכם – קשה – – בינונית – קלה)
תקציב משרד הבריאות (2019) 47 מיליארד ש”ח (83% מתקציב משרד הבריאות שווה למה שמוציאים בשנה על מחלות שנגרמות בעקבות השמנה !)
עוד מספרים – הכנסות 5 חברות יצרניות המזון הגדולות בישראל 23 מיליארד ש”ח (2020). מספרים שאין ברשותי הם : כמה מהרווחים קשורים במוצרים שאינם בריאים ? (אלה עם המדבקות האדומות כתומות או אלוהים יודע איזה).
וכדי שלא לבלבל אתכם יותר מדי עם המספרים. אבל כן תפעילו מעט את הראש. סוכר הוא מוצר פשוט וזול, גם מלח. שניהם יכולים (ואני לא איזה שף או קונטידור מומחה…ממש לא) בשביל להבין ששני המוצרים האלה יכולים לשנות לבל היכר את טעמו של האוכל. לפעמים מוסיפים אותו כ”כ הרבה עד כדי כך שצריכים להוסיף לו סותרי טעם (פחית קוקה קולה) כדי שלא נקיא את הסוכר הממכר (“נרקוטיקה”) ונוכל להמשיך להשתמש בו.
(להצטרפות לאימוני POWERWATTS)
מהי רווחיות המוצר (השימוש בסוכר ומלח) עבור אותן 5 חברות מזון גדולות שמכניסות 23 מיליארד ש”ח לכיסם ? (שכמה שזה כל כך הרבה, זה עדיין “רק” 59% מ 39 מיליארד שקלים בשנה שמוציאים במלחמה נגד מחלות השמנה !!)
או במילים אחרות,
היכן באמת מסתתרת רווחיות המוצרים המסוכנים והמשמינים לבריאות ?
ועוד משהו חשוב – ערוצי התקשורת השונים (מהמפלצות הקטנות – המקומיות ועד למפלצות הגוגל והפייסבוק) – הם חיים על פרסום ולוקחים חלק חשוב בהנחלת תרבות הצריכה שלנו.
למה לא לשים עליהם “מדבקות” ? (מיסוי ? קנסות ?)
למה לתת לערוץ X (לא ערוץ XXX תרגעו) לעשות תחקיר עומק על מוצרי מזון שאינם בריאים ולצאת בסיום הכתבה לפרסומת של סלב כזה או אחר ששותה משקה אנרגיה לא בריא…….מצחיק קצת…לא ? נראה לי שיותר מגוחך.
קצת ספורט אבל לא רק :
רופא הוא כמו בנק. אם הגעת אליו סימן שמשהו לא בסדר…ואם אתה הולך אליו על בסיס קבוע, כנראה שהמחלה הפכה לכרונית.
ספורטאי מסטרס חובבים, הרבה פעמים “משוויצים” בפניי על כך שפונים דרך קבע לטיפולים כאלה או אחרים, בקרב גורמי רפואה או פארה רפואיים : והם – פיזיוטרפיסטים. רופאים מתחום האורטופדיה שלפעמים נוטים לתת ממש במהרה כדורים נגד כאבים, נוגדי דלקת וכדומה. (אני עדיין לא מדבר על מאמני ספורט שממליצים על כך). יש אפילו רופאים שמתמחים בניתוחים פולשניים עם הצדקה מוטלת בספק לסיכון שנלקח (אם בכלל הוכח בכלל שהטיפול המסוכן והיקר עוזר). שוב פעם, גם כאן הכסף מדבר….מרוויחים הרבה כסף על אנשים שעושים ספורט בצורה …..לא נכונה ! ואותם אלה שעושים אותו בצורה לא נכונה ולא בריאה לאורך זמן, נעשים חולים.
ואם אתה הולך אליו על בסיס קבוע, כנראה שהמחלה כרונית…….
(להצטרפות לאימוני POWERWATTS)
מה הכוונה עושים ספורט בצורה לא נכונה ?
כתבתי בעבר, ואכתוב שוב. תפקידו העיקרי של אורטופד, בסופו של יום, הוא לאבחן האם צריכים ניתוח/ קיבוע/ גיבוס….או פשוט…
חיבוק (חיבוק זה סוג של “תרופה” שנותן לא רק רופא אורטפד) אבל אצל אורטופד “החיבוק” ניתן בצורה לפעמים מתוחכמת :
-
הפנייה לפיזיוטרפיזסט
-
מנוחה (מה זה מנוחה ???)
-
כדורים משכחי כאבים ואנטי דלקתיים.
(ניתוח או גבס – זה ממש לא “חיבוק”….)
אז זה החיבוק של הרופא אורטופד. למה ? בגלל שבדר”כ (שימו לב, רשמתי בדר”כ) שלושת הסיבות שבגללן הגענו לאורטופד שלא בגין פציעות טרואמה (טראומה – נפלנו שברנו/ עיקמנו / מתחנו משהו) היא בעקבות פציעות OVERUSE – ביצענו מאמץ מסוים יותר מדי כך שנגרמה לנו פציעה משימוש לא נכון בשריר/עצם שלנו. רק חשוב יותר לומר כי פציעות ה OVERUSE נגרמות עקב :
-
טכניקה לא נכונה
-
אימון יתר בשילוב עודף מוטיווציה וקורטוב קל או כבד של טפשות….
-
עודף משקל
-
בדר”כ זה שילוב של כל השלושה ביחד.
לסיכום…סליחה שזה גדל ליותר מדי מילים. מקווה שאתם עדיין כאן.
הכל קשור בהכול. אוכלוסיית העולם גודלת מיום ליום, כך גם עודף המשקל שלה. נראה “שהעולם” המערבי יודע לטפל “בבעיה” רק בכלים “מערביים” – “תרופות” – “רופאים”. במקום לטפל בבעיית ההשמנה בדרך פשוטה – מה שאנחנו צורכים = אותו הרואין של רעל פחממתי של עודף אכילה מיותר…. (או פוצי מוצי אכילה רגשית….או כל מני פרשנויות של הרבה אנשי מקצוע שטורחים ובצדק למצוא הגדרות נוספות למילה השמנה).
כדור הארץ נשאר ויישאר באותו גודל (הוא משתנה מבחינת אקלימית בצורה איטית אך החלטית…) ואנחנו בני האדם נראה שחיים בו רק “עכשיו”. לא חושבים כ”כ על מחר. כיום (בעיקר) מודדים “בריאות” במדדים של “העולם המערבי” – אורח חיים.
נראה שצריך למדוד איכות חיים בצורה שונה :
-
כמה ואיזה כדורים אתה לוקח על בסיס קבוע ולא ?
-
{ספורטאים חובבים – כמה אתה בכושר ביחס לבני גילך ?}
-
כמה שעות אתה ישן בלילה ?
-
מה ה BMI שלך ? – המדד העיקרי והחשוב ביותר, בעיקר בעין קורונה.
-
איך נראית הדיאטה שלך ?
-
וכן – כמה פעמים אתה לא רואה את הרופא (ולא רק את הרופא) בשנה – ככל שפחות וככל שלוקח פחות תרופות – אתה אדם בריא יותר (חברות התרופות ירוויחו עליך פחות כסף….)
ועוד הרבה.
מה הרבה – אז מה את מקשקש ? איפה הפתרונות שלך ?
הפתרונות שלי…זה בפעם אחרת, נגמר לי היום פשוט. מוזמנים לקרוא את שאר המאמרים הישנים למטה, נראה לי שהם רלוונטים בעיקר לעוסקים בספורט אך לא רק.
(בפעם הבאה – פחמימות – פשוט תעיפו אותן מהתפריט + בעיקר מהמקרר. ותשמרו כמה שיותר על מסגרת אחידה, מסודרת ובריאה של סדר יום. הצטרפות למסגרת קבוצתית של ירידה במשקל – מצוינת. קבוצה אמתית וכנה שתהיה שותפה ותומכת בתהליך)
ואגב הפתרונות הטובים צריכים להיות פשוטים, כי מה שלא פשוט – פשוט לא עובד !!
(להצטרפות לאימוני POWERWATTS)
(אלעד פלטין – הכותב עוסק באימוני POWERWATTS – אימוני עצימות לשלל מגוון רחב של ספורטאים בכל הרמות). אני לא יכול למכור לכם “תוכנית” דיאטה כזאת או אחרת, אלא רק משהו שתוכלו לחשוב עליו עוד קצת. ולהפעיל את השכל הישר שלכם.
מי שעוסק בספורט (או שלא !!) וסובל מעודף משקל רציני, אני משווה את המאמץ שלו להשגת המטרה להוריד מספר גדול של קילוגרמים כמעט כמו להיות TOP5 במקצה עלית בישראל. זה ממש ממש לא פשוט !!! ובגלל זה בעיקר אני מעריך זאת הרבה יותר (לא הפוך !!!)
לקריאה נוספת באתר POWERWATTS בנושא זה (וגם דוגמאות לפתרון):
כיצד בודקים האם אנחנו שותים מספיק ? כיצד מונעים התייבשות?
מה הוא מוצר ההרזיה שחברות התזונה לא מרוויחות עליו שקל אחד ?
מה מצב הספורט בישראל וכיצד הוא קשור להגעה עצמאית על אופניים לבית הספר ?
ג’לים באימונים יעשו אתכם (בסופו של דבר) איטיים
ואולי יותר פשוט ללמוד ולהכנס לכושר – פשוט תירשמו או תתעניינו באימונים שלנו
וככל שהציבור יותר מטומטם ומתנהג יותר כעדר, זה גם יעבוד