(נכתב – בינואר 2014. עדכון ינואר 2023) – אלעד פלטין
את גורדי אני לא צריך להכיר לכם.
במידה ואינכם מכירים אותו, הקשר הגורדי והתרתו, משמעו קשר מסובך שקשה להתירו, תסבוכת (Gordian knot). האמונה שנפוצה בימים עתיקים הייתה שמי שיתיר את הקשר הגורדי הוא זה שיכבוש את אסיה… (ויקפדיה)עכשיו נעזוב רגע את אסיה ונתמקד בתזונה.
ולפני שנתמקד רק ורק בתזונה (אם אתה רזה מדי, או אם אתה בעודף משקל). כספורטאי מסטרס, בדיוק כמו ספורטאי מקצוען, לכל ספורטאי יש את הקשר הגורדי שלו, (LIMITATION עיקרית) ללא קשר (אך ורק לתזונה). הוא יכול להיות באימון, במנוחה, בחלוקת האימונים בצורה נכונה יותר (טריאתלון) מימד הגמישות והכוח – ועוד ועוד. בדר”כ הסיבה שקשה לנו לגעת ולהתיר את הקשר הגודרי כספורטאים, או כאנשים (ללא קשר בכלל לספורט) כי בדר”כ הקשר הגורדי הוא אלמנט או מרכיב שהכי קשה לנו להתמודד איתו. אז לפעמים נוח יותר – פשוט להתעלם ממנו. ובצורה כזאת, ניתן “להזמין” פציעה. או משהו שאינינו טוב.
רבות מהספורטאים (או אפילו יותר ובעיקר – “אנשים רגילים” מהשורה ) שאני פוגש, בוחן ומייעץ להם בנוגע לתוכנית אימונים, הם צריכים גם עזרה בנושא התזונה. למה תזונה ? כי תזונה היא אחת משלושת הקשרים הגורדיים של ספורטאי המסטרס בעולם המערבי :
קשר (גורדי) ראשון : תזונה לקוייה ועודף משקל.
קשר (גורדי) שני : יכולת טכנית לקוייה.
קשר (גורדי) שלישי :חוסר בזמן (אימונים והתאוששות)
חלק גדול מהספורטאים שפגשתי (זה אינו נתון סטסטיסטי עולמי !!! זהו בסך הכול נתון אישי מניסיוני כמאמן) נמצא במרחק של 1-10 % שומן מיעדי המטרה שלהם.
דוגמאות לאנשים או ספורטאים שיצא לי לפגוש:
אדם מהשורה(גבר בגיל 20-30) שמגיע במטרה להוריד משקל – אחוזי השומן נמצאים בדר”כ מעל ה 21% (מטרה ריאלית היא להגיע כשלב ראשון לאזור ה 18% ולהפוך מאדם שמן ולא בריא לאדם בריא)
דוגמה שנייה :
ספורטאי חובב (גיל 30 ומעלה, אשר מתאמן 1-3 פעמים בשבוע) – אחוזי שומן 18% מטרתו כדי להיות רוכב טוב יותר (שימו לב – ענפי ספורט שונים יעדי משקל שונים) צריך לכוון לכיוון ה 15-14% שומן.
דוגמה שלישית :
ספורטאי עלית אופניים, אשר אחוזי השומן באזור ה 7% ומעוניין להגיע ל 6%.
במקרה הזה, זהירות, אחת מהשניים, או אולי אפילו שלושה :
1. אמליץ או אפנה אותו לתזונאי ספורט מומחה.
2. אמליץ לו לא להתחיל/לחשוב כלל על דיאטה, אלא פשוט אגדיל לו באמצעות תוכנית האימון במעט את עצימות/נפח האימון (ובכך אעלה את השריפה הקלורית שלו באימונים)…בזהירות ! בדיאטה – אבקש ממנו שלא ישנה דבר.
3. אתחקר אותו תזונתית ואברר האם הוא צרכן ג’אנקפוד כפייתי ואנסה לאזן אותו, אבל בזהירות (ייתכן אולי ויעיף את הג’נק והאחוזים יצנחו ל 4% ואימון יתר…(?).
(תמיד או בדר”כ – ברמות האלה – הרבה תלוי בקירבה ובהכרת המאמן את הספורטאי) – הזהירות מחייבת.
אבל רגע בואו נחזור כולנו לאדון גורדי שלנו, דיברנו כבר בעבר על מסגרות אימון, וכמה הן חשובות. כמו שמסגרת אימון חיובית וחשובה להצלחה של ספורטאי, כך מסגרות שלילית יכולה להוציא אותו מהפוקוס ולדרדר אותנו.
מה הכוונה ?
הרגלים רעים בתזונה….
לפני הרגלים רעים בתזונה
הנה לינק לכתבה שפורסמה לא מזמן וניסתה להסביר דברים אחרים בתזונה> תזונה זה בכלל (גם) עניין של תפיסה
לינק לכתבה מעלה שפורסמה באתר הרים לפני 14 שנה תזונה זה בכלל (גם) עניין של תפיסה 12/1/2009.
פתרונות ? מה עם פתרונות לקשר הגורדי – אנסה להסביר :
1. אנשים רבים שפגשתי אשר סובלים מעודף משקל (גדול או בינוני) אוכלים בצורה לא מסודרת וכמובן, לפעמים ולעיתים די קרובות מכיוון שחייהם לחוצים וקשים (עבודה, משפחה, לימודים).
אנשים שחיים חיי לחץ (מהסיבות שהוזכרו קודם) ואינם שמנים אחת מהשלושה : גנטיקה טובה, תזונה טובה יחסית, או מסגרת עקבית של פעילות ספורט…או שילוב של כולם (משמען – שריפה קלורית).זה לא אומר שאלה חיים חיים בריאים יותר… זה רק נותן הסבר לסיבה שהם רזים יותר !! (שימו לב להבדל).
2. בגלל סעיף 1, ישנם אנשים רבים שמדלגים על ארוחת הבוקר ומסתפקים בקפה, אשר לאחר שעה הופך אותם לרעבים יותר…וצמאים אז הם חוטפים קרואסון קטן ועוד איזה בקבוק קולה (“מה פתאום שאני אוכל הרבה, אני בכלל לא אוכל ארוחת בוקר !!!”) 2023 – חשוב לשים כוכבית ע”פ עקרון האישי. זה בסדר לא לאכול ארוחת בוקר מבחניתי, במידה ו :
- המטרה שלנו היא להוריד משקל
- אנחנו עושים אימון קצר יחסית
- אחוזי השומן שלנו לא נמוכים מדי מחשש שגם מאימון קצר ללא ארוחת בוקר, אנחנו נגיע למחסור בסוכר.
- אנחנו עם אחוזי שומן נמוכים ומדלגים על ארוחת בוקר בגלל ניסיון מטופש להשאר רזים – הרגל רע ולא טוב.
3. אכילה שלא בבית, במקום זאת במסעדות. זה אולי הדבר הנורא ביותר ששובר מסגרות.
4. ארוחת הערב. פגשתי הרבה אנשים שלא אוכלים בכלל במהלך היום (“בגלל הדיאטה”) ומגיעים הביתה באזור השעה 21:00 “ומפרקים” את המקרר רק מהעצבים של הרעב…ומרוב עייפות נרדמים…מול הTV ומשם נגררים למיטה וחולמים חלומות של שריפת קלוריות. (בשינה רק חלומות מפרקים ושורפים שומנים, בתכל’ס השריפה הקלורית בשינה היא הנמוכה ביותר).
אז רגע מה הקשר הגורדי לעזאזל ?
1. אכלו ארוחות בוקר מזינה “שתתניע” לכם את היום. ומעבר לכך, תשביע אתכם במידה הנכונה. (יהיה תיהיה קטנה או גדולה בהתאם למטרה אישית וכמה אכלתם מספיק או שלא ערב קודם)
2.שימרו על מסגרת כללית של אוכל בריא (ירקות ופירות והעדיפו באופן כללי מזון טבעי ובריא על פני מזון מעובד).
3. נסו לאכול את ארוחת הערב עד השעה 20:00.
(ידוע שסעיפים 1 + 3 ברורים הרבה יותר מסעיף 2)
זה בעצם היו שלושה קשרים גורדיים…שכחנו כמובן פעילות גופנית מסודרת ועוד ועוד, ועוד הרבה מאוד… אינדקס גליקמי נמוך ועוד ועוד דברים, אבל אני לא רוצה לסבך.
אתם יכולים להוסיף כמובן שבמהלך היום, פשוט תורידו את הצריכה הקלורית באופן כללי (איך ? אתם יודעים איך) רק אל תשכחו את ארוחת הבוקר המזינה, שתיית מים לרוויה ויש עוד הרבה שיטות לירידה במשקל, פשוטות ונחמדות.פה רק הזכרנו חלק מהקשרים הגורדים.
בהצלחה
ראסמוסון לקח את העניינים בצורה קיצונית קצת מבחינה סימטרית